Хромбуци превземат дял от бизнес лаптопите

Хромбукът се използва за работа с облачни приложения под управление на операционна система Chrome OS

Хромбукът се използва за работа с облачни приложения под управление на операционна система Chrome OS

Хромбук компютрите, този нов клас мобилни РС под управление на Chrome OS, започват да си пробиват път и в бизнес сегмента. Въпреки сравнително ограничената им функционалност, сведена до работа с уеб приложения, хромбуците заемат пазарен дял, оценяват от анализаторската компания NPD на 20% в САЩ.

Към момента все още няма данни за световните продажби на хромбуци, но може да се предположи, че интересът към тях расте в много страни, тъй като все повече производители предлагат подобни РС. Съвсем наскоро в играта се включи и LG с пълноценен моноблок компютър на база Chrome OS.

Хромбукът (chromebook) изглежда като ноутбук, но има значително по-малко памет, тъй като операционната система Google Chrome OS се базира на браузъра Chrome и консумира незначителни системни ресурси. Същевременно всички приложения се изпълняват в облака и ако хромбукът няма достъп до интернет, става напълно безполезен.

Високият дял на хромбуците в САЩ е обусловен от широкото разпространение на високоскоростен интернет, вкл. мобилен. Бизнес потребителите са привлечени от ниската цена на хромбуците, която е резултат от няколко фактора – липса на Windows лиценз, достъпен хардуер и абонаментен принцип за работа с приложения в облака, който е по-изгоден от локално инсталирания софтуер.

В момента няколко големи компании предлагат хромбуци – сред тях са Acer, Asus, Dell, HP и Samsung. Освен това самата Google, разработчикът на Chrome OS, пусна хромбук от висок клас под марката Pixel. Цените на масовите хробмуци започват от 199 долара.

Коментари по темата: „Хромбуци превземат дял от бизнес лаптопите”

добавете коментар...

  1. ???

    към :о)

    Честно казано, никога не съм се съмнявал в алчността на посредствения управленски персонал (което прави 95%-99% от меринджеите) и добре знам какво се купува.

    И все пак, за да е точна статията, трябваше да пише: “Chromebooks вземат дял в корпоративния сегмент.”

  2. :o)

    към ???

    Евтини боклуци станаха бизнес машини, след като Евтини боклуци CEO-та се опитват да съкратят разходи и с гъза си…сега зацепи ли 🙂

  3. тъй

    Някои приложения работят и offline, но това са дребни подробности ….

  4. ???

    Бизнес лаптопите са характерни с високата си цена поради по-добрите компоненти използвани при направата им. Там Windows е незначителна част от цената.

    Как така изведнъж евтини боклуци станаха бизнес машини?

Коментар