8-ядреният Intel Haswell-E ще струва $1000

Intel ще обнови линията процесори Haswell с мощен 8-ядрен чип за работни станции и сървъри

Intel ще обнови линията процесори Haswell с мощен 8-ядрен чип, предназначен за работни станции и сървъри от най-висок клас

В последните седмици в интернет се появиха множество публикации за процесора от следващо поколение Intel Haswell-EI. Вече е известна и цената на 8-ядрения чип – той ще струва $1000, твърди Digitimes.com.

Ценовият праг е твърде висок за обикновените потребители, но все пак това е „чипът на чиповете” в портфолиото на Intel. Процесорът ще намери приложение по-скоро в мощни работни станции и сървъри от висок клас.

Твърди се, че Intel ще пусне и ново поколение чипсет X99 за работа с Haswell-E. Процесорът ще се произвежда по 22-нанометрова технология – същата, по която се правят настоящите Haswell чипове. Очакват се два варианта – X и K, като първите ще са по-производителни.

Първият инженерен образец на Haswell-E представлява 8-ядрен процесор с тактова честота 3 GHz). Чипът поддържа технологии Hyper-Threading (осигурява двойно повече логически ядра в сравнение с физическите), Turbo Boost 2.0 (за динамичен овърклок), PCI Express 3.0 и DDR4.

Модулите памет DDR4 стартират от тактови честоти 2133 MHz – ниво, което DDR3 могат да достигнат само чрез екстремен овърклок.

Haswell-E се очаква на пазара през третото тримесечие на 2014 г. Процесорът ще замени Ivy Bridge-E. По същия начин Ivy Bridge-E замени Sandy Bridge-E по-рано тази година.

Коментари по темата: „8-ядреният Intel Haswell-E ще струва $1000”

добавете коментар...

  1. ???

    Серията Intel Xeon E5v2 процесори са Haswell, имат 6, 8, 10 и 12-ядрени процесори. На пазара са от Q3 2013 година, като български фирми вече предлагат сървъри базирани на тези процесори.

    Intel Haswell-EI и съответният X99 чипсет са насочени към потребителския клас компютри.

Коментар