Джейлбрейк за iOS 7 в сянката на китайски пирати

Китайски хакери посегнали на джейлбрейка за iOS 7, насочвали потребителите към пиратски ресурси

Китайски хакери посегнали на джейлбрейка за новата iOS 7, като насочвали потребителите към пиратски ресурси

Китайски пирати са имали за кратко контрол върху джейлбрейка за iOS 7, който беше пуснат на 22 декември. За целта те са обещали 1 млн. долара на хакерите от evad3rs .

При задаване на китайския за език по подразбиране, на устройствата се инсталирал аналог на магазина Cydia – Taig, на който е поместено пиратско съдържание, оплакали се потребители.

Оказва се, че специалистите от evad3rs били стимулирани финансово, за да позволят инсталиране на приложението Taig на устройства с джейлбрейк, съобщи TechCrunch.com.

Показателно е, че хакерите от evad3rs не отричат тази информация. Нещо повече, те са убедени, че имат право да получат пари за труда си. „Да, ние получихме заплащане за извършената работа, както и други представители на джейлбрейк общността. Разбира се, всички предоставени от нас джейлбрейкове винаги ще бъдат безплатни, но ние считаме, че имаме право на възнаграждение за работата си, както и другите разработчици”, коментират от evad3rs.

Хакерите уверяват, че са разтрогнали сделката с китайските разработчици на Taig, заради нарушаване на първоначалното споразумение, съгласно което пиратството било недопустимо.

Основателят на Cydia Джей Фрийман коментира, че много потребители продължават да асоциират джейлбрейка с пиратството. По непотвърдена официално информация, китайските пирати са обещали 1 милион долара на evad3rs, но очевидно сделката е пропаднала след недоволството от страна на потребителите.

Коментар