Нова система ще дисектира служителя

Патентна заявка на Microsoft разкрива бъдеща система, която ще прави пълна дисекция на състоянието на служителите. С помощта на безжични датчици технологията ще определя ефективността на работниците, вкл. тяхното самочувствие и дори компетентността им, съобщава британският Таймс.
Системата ще измерва пулса, температурата и кръвното налягане, ще следи също движенията и израза на лицето. Датчиците ще могат да снемат електромиограма (ЕМГ) на служителите и да улавят мозъчни сигнали, пише в документацията за патента, на която се позовава Таймс.
Досега подобно наблюдение се прилагаше върху космонавти, пилоти на самолети и пожарникари. Според британската медия, Microsoft е първата компания в света, която предлага този опит да се пренесе и на работните места.
Когато системата установи, че даден служител изпитва стрес, тя ще му се притичва на помощ, според описанието на патентната заявка, която се очаква да бъде одобрена до една година.
Според Таймс, представители на профсъюзите вече се опасяват, че на базата на събраните данни от датчиците, работодателите могат да уволняват служители.

Коментар