Европейската комисия ще разследва отново Microsoft

Шефовете на Microsoft сигурно са се надявали проблемите на компанията с Европейската комисия най-накрая да приключат, след като през октомври софтуерният гигант оттегли всички свои жалби срещу решението на ЕК от 2004 година.
В понеделник обаче Европейският съюз съобщи, че е започнал две нови разследвания относно бизнес практиките на компанията. Все пак, независимо, че ЕС отново “изрови томахавката на войната” срещу Microsoft, възможно е нещата да бъдат разрешени само с думи, писа internetnews.com.
ЕК обяви в свое изявление, че все още не е стигнала до заключение дали Microsoft е извършила нови антитръстови нарушения на законите на ЕС. Но въпреки всички усилия, които софтуерният гигант положи, за да намали своето съдебно бреме, договаряйки се по различни дела, оттегляйки жалбите си и обещавайки да изпълни всички съдебни предписания, то нападките срещу компанията продължават да се увеличават.
През септември Съдът от първа инстанция на ЕС одобри напълно решението на ЕС от 2004 година, че Microsoft е нарушила европейските антитръстови закони и е злоупотребила с превъзходството си на пазара, поставяйки своите конкуренти в губеща позиция. Случаят засягаше технологиите за медия плеъри и комуникационни протоколи за групови сървъри. След това съдебно поражение, в края на октомври софтуерната компания оттегли всички свои жалби.
През миналия месец норвежкият производител на браузъри Opera Software обвини чрез ЕС Microsoft за практиката на компанията да слага в един пакет с Windows и своя браузър Internet Explorer (IE), което имало за цел да отнеме възможността на другите производители на браузъри да се конкурират с нея. Като прецедент в подкрепа на своя иск, Opera цитира решението на ЕК срещу пакетирането на Windows Media Player с Windows.
Норвежката компания твърди още, че Microsoft нарочно задържа IE от спазване на отворените уеб стандарти с цел производителите на браузъри, които ги спазват, да изпаднат в неконкурентна ситуация.
Втората жалба, повдигната срещу софтуерния гигант, идва от страна на ECIS (European Committee for Interoperable Systems). В своя иск ECIS обвинява Microsoft, че незаконно е отказала да разкрие информация за съвместимост за много свои продукти, включително и такава, свързана с нейната серия Office, с някои сървърни продукти и във връзка с така наречената .NET Framework.
В списъка се намират още и формата Office Open XML (OOXML) на Microsoft, който е по подразбиране за работа с нейните Office приложения. В началото на септември гигантът се провали в опита си да направи OOXML ко-стандарт на Open Document Format (ODF) през Международната организация за стандартизация (ISO).
Според уеб сайта на организацията ECIS, в нея членуват едни от най-големите конкуренти на Microsoft – Adobe Systems, Corel, IBM, Linspire, Nokia, Opera, Oracle, RealNetworks, Red Hat, Sun Microsystems и други.
От ЕК казват, че ще разследват и други технологии на Microsoft за следи от антиконкурентна дейност. В момента вниманието на Комисията е привлечено и от софтуера за десктоп търсене и Windows Live. Разследването на европейския изпълнителен орган ще се фокусира върху обвиненията срещу Microsoft, че компанията е обвързала незаконно голяма част от своите продукти с продажбите на своята доминираща на пазара операционна система.
В жалбата на Opera се иска или ЕК да накара Microsoft да отдели IE от Windows, или да включи в пакета и конкурентните браузъри, без да поставя браузър по подразбиране.

Коментар