Тим Кук заработил $4,25 милиона за една година

Тим Кук увеличи с малко доходите си като CEO на Apple през последната финансова година

Тим Кук увеличи с малко доходите си като CEO на Apple през последната година

Доходите на шефа на Apple Тим Кук за финансовата 2013 г. възлизат на 4,25 милиона долара, или с 1,9% повече спрямо 2012, става ясно от документи, подадени от компанията в Комисията по ценни книжа и борси (SEC).

Заплатата на Тим Кук възлиза на 1,4 милиона долара за финансовата 2013 година, приключила за Apple на 28 септември. Топ мениджърът е получил още 2,8 милиона долара като бонуси, но не и допълнителни постъпления от акции – дори напротив, лишил се от 7100 акции, заради спад в борсовата цена на Apple през годината.

Когато наследи Стив Джобс начело на Apple през август 2011 г., Тим Кук получи около един милион акции на компанията. Той ще може обаче да се разпорежда с ценните книжа на по-късен етап – с половината през 2016 г., а с останалите – през 2021 г., ако все още е на работа в Apple. Размерът на този пакет може да намалява в зависимост от състоянието на компанията.

За сравнение, друг топ мениджър на Apple – финансовият директор на компанията Питър Оппенхеймър – е заработил през последната финансова година 2,63 милиона долара, вкл. заплата от 866 хиляди долара и премия от 1,75 милиона долара.

Коментар