Sharp затваря соларен завод в Северен Уелс

„Неизбежни пазарни условия“ принудиха Sharp да затвори завод за слънчеви панели в Рексъм, Уелс

„Неизбежни пазарни условия“ принудиха Sharp да затвори завод за слънчеви панели в Рексъм, Уелс

Японската компания Sharp планира да затвори завода си за слънчеви панели в Рексъм, Северен Уелс. Производителят посочва като причина за този ход „неизбежни пазарни условия“.

Според съобщението, производството ще бъде преустановено през февруари 2014 г. В резултат на това 250 постоянни работници ще бъдат съкратени, а други 350 временни работници няма да получат подновяване на договорите си, предаде GreenTech.bg.

Шефът на компанията Хироши Сасаока коментира, че 30-процентният спад в цената на европейските слънчеви панели от началото на 2012 г. насам е превърнал производството на завода в Рексъм в неконкурентноспособна и неустойчива дейност.

„С искрено съжаление решихме да спрем производството на слънчеви панели в Рексъм. Нашите служители са най-големият ни капитал. Бяхме щастливи да имаме лоялни, работливи и мотивирани служители, откакто започнахме производство тук през 2004 г.”, допълва Сасаока.

Sharp ще продължи да произвежда микровълнови фурни в Обединеното кралство и ще проучи допълнителни възможности за местно производство на продукти.

Коментар