Спамът и фишингът продължават да намаляват

Нивото на спама като дял от цялата електронна поща  се колебае в границите 5,5-6,5%

Нивото на спама като дял от цялата електронна поща се колебае в границите 5,5-6,5%, по данни на Symantec

Напоследък спамът започна да намалява, в резултат на ефективното противодействие срещу разпространителите. Нов доклад на Symantec потвърждава тази позитивна тенденция.

Делът на спама в електронната поща е намалял до нива от 5,5-6,5% през ноември, сочи анализът. Главен източник на спам продължават да бъдат САЩ, откъдето се генерират 8,7% от всички нежелани е-писма. На второ място е Бразилия (6,4%), следвана от Русия (6,2%).

Най-много спам през ноември са получили жителите на Шри-Ланка – нивото там е достигнало 77,5% от цялата е-поща, твърди Symantec. Повечето нежелани е-писма рекламират порно сайтове и сайтове за запознанства (общо 71,2%). След тях по популярност се нарежда спамът с предложения за работа (16,5%) и рекламата на лекарства (8,8%).

Symantec отчита и намалена активност на фишърите. Докато през октомври всяко едно от 1135 писма е било фишинг, то през ноември този показател пада до 1 на 1311. Най-висока е концентрацията на фишинг съобщения в ЮАР – едно от всеки 486 писма е фишинг.

САЩ отново водят в класацията като най-голям разпространител на фишинг съобщения с дял от 31,7%, следвани от Великобритания с 16,2%. Повечето мошенически ресурси се представят като сайтове на финансови институции (74,8%) или като новинарски ресурси (20,3%).

Коментар