Audi залага на платформа Android в колите си

Audi и Google вече работят над автомобилна информационно-развлекателна система на база Android

Audi и Google вече работят над автомобилна информационно-развлекателна система на база Android

Audi Group, част от немския автомобилен гигант Volkswagen, ще обедини усилия с Google за налагане на операционната система Android в колите. Очаква се инициативата да бъде обявена по време на изложението CES 2014 в Лас Вегас през януари, като в нея ще се включи и разработчикът на графични и мобилни процесори Nvidia.

В момента при операционните системи за автомобили доминират QNX и Windows. Все повече анализатори обаче прогнозират сериозен ръст в дела на Linux-базираните операционни системи.

Според публикация в Уол Стрийт Джърнъл, Audi и Google вече работят над автомобилна информационно-развлекателна система, в основата на която е Android. Към проекта ще бъдат привлечени и няколко други компании от автомобилната и ИТ индустрията, в частност Nvidia.

Партньорството цели да интегрира тясно платформата Android в автомобилите. Предполага се, че шофьорът и пътниците в салона ще могат да ползват навигационни, музикални и видеоуслуги.  Повече подробности за проекта ще бъдат разкрити на изложението CES 2014, което започва на 6 януари.

Абсолютен лидер на пазара за автомобилни операционни системи в момента е QNX с дял от над 53%. Второ място с почти наполовина по-малък дял държи Microsoft (27%). Анализаторската компания IHS обаче очаква бурен ръст на Linux в сегмента. След 7 години делът на Microsoft ще намалее до 18%, а QNX ще стагнира, заради неясната ситуация около собственика на платформата – BlackBerry.

Интерес към автомобилния пазар проявява и Apple. Много производители, вкл. BMW, Mercedes-Benz, General Motoros и Honda, вече работят с операционната система iOS. По-рано тази година, на конференцията WWDC 2013, Apple демонстрира технология „iOS in the Car”, която свързва iPhone и iPad с автомобилните мултимедийни центрове.

Стратегиите на Apple и Google за автомобилите са различни. Докато Apple залага на удобното взаимодействие на своите мобилни устройства с автомобилната електроника, то Google се стреми да интегрира Android в самата информационно-развлекателната система.

Големи са амбициите и на Nvidia към този сегмент от пазара. Чиповете на компанията вече се използват в 4,5 милиона коли. Към 2019 година Nvidia очаква нейните процесори да проникнат в 25 милиона автомобила.

Коментар