Nokia издейства забрана на HTC в Германия

Съдът в Мюнхен наложи забрана за продажби на HTC смартфони в Германия

Съдът в Мюнхен наложи забрана за продажби на HTC в Германия

Мюнхенският областен съд излезе с решение, което може да повлия силно върху бизнеса на HTC в Германия. По искане на Nokia се забраняват продажбите на Android смартфони с марката HTC на немския пазар.

Санкцията е наложена, заради нарушаване на патенти на Nokia в мобилните телефони на тайванския производител. В частност, става въпрос за европейския патент EP1148681, който описва технология за обмен на данни между две устройства с помощта на Bluetooth и NFC, съобщи slashgear.com.

Решението касае практически всички смартфони на HTC под управление на Android, вкл. модела HTC One. Разбира се, HTC ще обжалва решението, но докато апелацията се разглежда, Nokia може да изиска спиране на  продажбите на конкурентните устройства и изтеглянето им от търговската мрежа.

Същевременно, HTC вече се опитва да оспори действието на патента на Nokia пред федералния патентен съд в Германия. Шансовете на компанията да успее в това начинание засега не са много големи.

Преди десетина дни Nokia спечели още една съдебна победа над HTC в Германия. Съдът постанови, че тайванският производител е нарушил патент EP1246071 за технология, която позволява на операционната система за РС да определя драйвера за използване с включения през USB смартфон.

Коментар