Хардуерът също бил под контрола на NSA

Едуард Сноудън предостави на Шпигел документи, които показват, че NSA е внедрила шпионски софтуер в компютри и мрежови устройства

Едуард Сноудън предостави на Шпигел документи, които показват, че NSA е внедрила шпионски софтуер в компютри и мрежови устройства

Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) държи под контрол електронното оборудване чрез внедрен в него шпионски софтуер. Това твърди немският Шпигел, позовавайки се на документи, предоставени от бившия агент Едуард Сноудън, който изнесе шокиращи разкрития за дейността на службите.

NSA е инсталирала свой програмен код в компютри, твърди дискове, рутери и други устройства на компании като Cisco, Dell, Western Digital, Seagate, Maxtor, Samsung и Huawei. Една от тези компании – мрежовият гигант Cisco – вече реагира официално на публикацията.

Вицепрезидентът и ръководител на отдела по сигурност Джон Стюарт твърди, че Cisco не сътрудничи с нито едно правителство с цел отслабване на защитата на своите устройства и последващото им използване от службите и не вгражда никакви пролуки в системите за сигурност.

Шпигел пише, че NSA ползва технически уязвимости в ИТ продукти на много компании, вкл. Cisco. На това твърдение Стюарт отговаря, че неговата компания подхожда изключително сериозно към въпросите на сигурността.

„Ние се дълбоко загрижени за всичко, което може да повлияе на целостта на нашите продукти или мрежите на нашите клиенти и ще продължим да търсим допълнителна информация по този въпрос”, пише Стюарт в своя блог.

По неговите думи, Cisco няма информация за нови уязвимости в продуктите си. Компанията съобщи официално, че е изискала от Шпигел документите, на които се позовава публикацията и които биха хвърлили светлина по въпроса. Засега обаче Cisco не е получила никакви документи от немското издание.

Коментари по темата: „Хардуерът също бил под контрола на NSA”

добавете коментар...

  1. Наблюдател

    Според оригинала на горната статия клавиатурните контролери и кабелите за монитори също влизат в списъка на любимите играчки на NSA.

Коментар