4K телевизорите ще слязат под $3000 тази година

4K телевизорите предлагат невероятната резолюция 3840x2160 пиксела (снимка: Samsung)

4K телевизорите предлагат невероятна резолюция – 3840×2160 пиксела (снимка: Samsung)

Телевизорите с ултра висока резолюция все още минават за екзотика по две причини – високата им цена и липсата на достатъчно съдържание. 2014-та година обаче може да се окаже преломна за 4K UHD TV.

Терминът UHD (от „ultra high-definition”) се отнася до екрани с естествена (native) резолюция 3840×2160 пиксела. Първоначално се наложи терминът 4K (четири пъти по-висока резолюция от Full HD) и все още компаниите го използват в своите ПР съобщения и реклами.

За съжаление, въпреки инвестициите в технологии и маркетинг, 4K екраните, в частност 4K TV, не се продават според очакванията. През миналата година са пласирани 1,9 милиона UHD, което е твърде малко като дял от общия пазар на телевизори.

Основна причина търсенето на 4К телевизори да е ниско е цената. Някои от моделите, в частност тези с диагонал 110 инча, достигат цена 150 000 хиляди долара.

Очевидно, подобна цена е непосилна за повечето купувачи. Овен това хората, склонни да платят толкова много пари за телевизор, трябва да имат и достатъчно голям дом, за да поберат в него 110-инчовото „чудовище”.

Дори и по-малките UHD TV са все още твърде скъпи. Това обаче може да се промени още през настоящата година. Уол Стрийт Джърнъл очаква цените на 4К телевизорите ще паднат под нивото от 3000 долара.

Samsung, Sony, LG и Toshiba вече запълват пазара с подобни телевизори, а на започващия следващата седмица панаир на потребителската електроника CES 2014 в Лас Вегас се очакват няколко нови модела UHD TV от други производители.

Има и неизвестни брандове от Китай, които продават 4K телевизори за 1000 долара, но тези продукти нямат същите качества и сертификати, както марковите устройства. В крайна сметка, получавате толкова, за колкото сте платили.

Според анализатори, продажбите на UHD TV ще достигнат 12,7 милиона през 2014 година, което е значителен скок спрямо 1,9-те милиона през миналата година.

Коментар