Делът на Linux при десктопите расте

В последните три години Linux бележи постоянен ръст при десктоп компютрите

В последните три години Linux бележи постоянен ръст при десктоп компютрите

Операционните системи на база Linux бележат ръст при настолните компютри. По данни на StatCounter за последните три години, делът им се е увеличил от 0,75 до 1,13%.

В момента Linux се нарежда сред първите 6 най-популярни десктоп платформи. На първо място е Windows 7 с дял 54,8%, следвана от Windows XP (19,8%), Windows 8 (8,1%), Mac OS X (7,8%) и Windows Vista (4,3%), сочат данните за декември 2013 г.

Анализаторите обръщат внимание на рязкото намаляване на дела на Windows XP, което се обяснява с очакваното прекратяване на поддръжката на тази ОС от страна на Microsoft на 8 април 2014 г.

В сървърния сегмент обаче Linux няма равна на себе си. По данни на лабораторията W3Techs, именно Linux държи лидерска позиция при системите за уеб сървъри с дял от 47,3%, следвана от Windows с 33,2%.

Перспективите за Linux са добри, предвид нарастващата й потребителска база и скорошното заявление от IBM, че ще инвестира милиард долара в развитие на платформата с отворен код, както и в съпътстващия софтуер. Целта на „Синия гигант” е отвореният софтуер да се ползва по-ефективно на сървърните платформи IBM Power Systems.

Коментари по темата: „Делът на Linux при десктопите расте”

добавете коментар...

  1. Деян

    Е ми нормално, след като се сблъсках с Windows 8 и аз реших че това не е моята операционна система и ще си остана на Linux в къщи.

Коментар