192-ядрен процесор Tegra K1 дебютира на CES 2014

Tegra K1 има възможности, съпоставими с тези на новите геймърски конзоли Xbox One и PlayStation 4

Tegra K1 има възможности, съпоставими с тези на новите геймърски конзоли Xbox One и PlayStation 4

Суперчип със 192 ядра грабна вниманието ден преди официалното откриване на изложението CES 2014 в Лас Вегас. Американският разработчик Nvidia представи новия Tegra K1 на база ARM Cortex A15, предназначен за смартфони и таблети.

Все пак става въпрос за 192 графични ядра, а не за CPU – последните са само 5 (четири основни плюс едно допълнително, което влиза в употреба в икономичен режим). Това, което прави Tegra K1 уникален процесор, е архитектурата Nvidia Kepler, която досега се използваше изключително в процесорите за РС.

Tegra K1 е първият мобилен процесор с технологии, създадени първоначално за настолни геймърски системи, като DirectX 11, OpenGL 4.4 и теселация. В резултат на това подобрение, чипът може да изпълнява Unreal Engine 4, който е в основата на стотици игри.

На практика, Tegra K1 има възможности, съпоставими с тези на новите геймърски конзоли Xbox One и PlayStation 4, и предлага по-високо ниво на производителност в сравнение с Xbox 360 и PlayStation 3, коментира Nvidia. Потребителите ще могат да пускат на мобилните си устройства игрите за РС и конзоли, допълва Тим Суини, основател на компанията Epic Games, която създаде Unreal Engine.

Tegra K1 поддържа екрани Ultra HD (3840×2160) и максимална резолюция 4096×2160 пиксела. 28-нанометровият чип може да работи с оперативна памет до 8 GB (DDR3L, LPDDR3) и на максимална тактова честота 2,3 GHz.

Tegra K1 също така е първият процесор за мобилни устройства, поддържащ архитектура с паралелни изчисления CUDA. Новият чип ще излезе в два варианта – за 32-и 64-битови данни. Nvidia обещава да пусне 32-битовият Tegra K1 през първата половина на 2014 г.

Коментари по темата: „192-ядрен процесор Tegra K1 дебютира на CES 2014”

добавете коментар...

  1. (o:

    Интересно, на никой ли не му прави впечатление, че още от Tegra 2 nVidia все обявяват супер мощен процесор, по-добър от конкурентите, но до официалното пускане се оказва, че вече далеч не са първите?!

    На официалната презентация nVidia сравняват K1 с Apple A7. В това има три проблема:

    1. K1 е планиран за 1H 2014 (т.е. първата половина на годината). Имайки предвид точността на nVidia с последните 3 поколения Tegra процесори, това значи най-рано средата на годината. Добавяме 3 месеца за първите продукти, и идва Септември.

    2. Apple A7 е вече на пазара (от 3 месеца). До последното тримесечие на 2014 година Apple ще пуснат продукти с A8.

    С други думи, K1 реално ще се конкурира с A8, не с A7.

    3. До края на тази година ще има 64-битови процесори от Qualcomm (може би и Samsung). Ardenо, Mali, PowerVR и Vivante са все сериозни конкуренти за ниско-енергийни графични ядра. За момента всички те сериозно печелят надпреварата с nVidia, не заради максимална производителност, а заради енергийна ефективност, т.е. GFLOPS/watt.

    nVidia планират 2-ядрен 64-битов процесор, докато конкурентите им най-вероятно планират 4-ядрени процесори, за да си гарантират предимство пред Apple. Но, това ще остави nVidia пак в позицията, в която бяха с Tegra 2, 3 и 4, а именно в нищото.

Коментар