CES 2014 ознаменува идването на пост-РС ерата

Хората вече не искат да бъдат привързани към работно място, нуждаят се от мобилност и автономност

Хората вече не искат да бъдат привързани към работно място, нуждаят се от мобилност и автономност

Когато през 2010 година представи iPad, Стив Джобс обяви началото на Пост-РС ерата. Много анализатори и дори фенове на Apple приеха това заявление като пресилено и нереалистично.

Днес, няколко години по-късно, има все повече признаци, че ерата на персоналните компютри е към края си. Новата операционна система Windows е силно критикувана, продажбите на десктопи и лаптопи намаляват, а конкурентните платформи набират популярност.

Показателно е, че Microsoft практически не беше представена на изложението за потребителска електроника CES 2014 в Лас Вегас миналата седмица. Вместо нови системни блокове и огромни демострационни екрани с Windows, посетителите на CES видяха много други интересни продукти, които се различават от традиционните компютри.

На първо място това е носимата електроника – от нея се очаква пробив на пазара още през настоящата година. Именно подобни устройства – фитнес аксесоари, смарт часовници и очила, носими дисплеи – привлякоха огромен интерес на CES 2014. Очевидно компютърните устройства се преместват от бюрото към китката и носа на потребителя.

Друга отчетлива тенденция на CES 2014 беше облачният компютинг. Скоро ще бъде без значение колко производителен е компютърът, който купувате, а ще ви трябва преди всичко бърз достъп до интернет, за да работите с практически всякакви приложения. Въпреки скандала с подслушването от страна на NSA, обикновените хора са готови да ползват облачните услуги, знаейки че могат да бъдат наблюдавани.

Много традиционни операции, които се нуждаеха от персонален компютър, сега могат и без РС. Такива са например печатането на документи и снимки. Производителите на периферия пускат принтери, които позволяват печат директно от мобилни устройства през безжична връзка.

Още една открояваща се тенденция е мобилността. Умните часовници, таблети, смартфони, принтери с вградени батерии, портативни клавиатури и други подобни устройства насищат пазара. Хората вече не искат да бъдат привързани към работно място, нуждаят се от мобилност и автономност, каквито липсват на традиционните РС.

Същевременно, потребителите продължават да се сблъскват с отдавна известни проблеми при работата с мобилни устройства – това са малкото време за автономна работа и неудобното управление. На CES 2014 не бяха показани революционни технологии за автономност, но се видя значителен напредък във взаимодействието с устройствата.

На първо място, появиха се различни варианти за управление с жестове. Така например, таблетите могат да разпознават жестови команди от потребителя с помощта на предната камера или чрез специални контролери. В близко бъдеще докосването до смартфона може да се окаже ненужно, а цялото му управление да става с жестове.

Анализаторите се питат дали Microsoft може да отговори на подобна тенденция? Основният начин за взаимодействие с Wintel устройствата (с процесор Intel и операционна система Windows) към момента е чрез клавиатура и мишка, като плахо навлиза и сензорният интерфейс в лаптопите. Компанията ще трябва сериозно да преосмисли стратегията си, ако иска да намери място в Пост-РС ерата, която вече настъпи.

Коментари по темата: „CES 2014 ознаменува идването на пост-РС ерата”

добавете коментар...

  1. batko vi

    Колкото и да въртят и сучат все още си имаме нужда от PC. Всичкото останало е за пуберите…

  2. sda

    адаш, и аз се питам същото….
    изглежда остаряваме, а сегашното зомбирано поколение купува всичко, което е “актуално”…

    пост PC ера – да си го наврат!

  3. Мартин

    тия що не се гръмнат

Коментар