Бизнесът ще изостави Windows XP по принуда

Много корпоративни структури все още използват Windows XP, тъй като приложенията им работят само на тази платформа

Много корпоративни структури все още използват Windows XP, тъй като приложенията им работят само на тази ОС

Една от ключовите дати за ИТ индустрията тази година е 8 април – тогава Microsoft ще прекрати поддръжката на операционната система Windows XP. Всички онези 28% потребители, които все още ползват 12-годишната ОС, ще бъдат принудени да мигрират към по-нова платформа.

Подобно мнение застъпва в интервю за ComputerWeekly маркетинг директорът на VMware Гари Оуен. По неговите думи, в момента потребителите на Windows XP преминават към по-нови операционни системи по собствено желание, но след 8 април те просто нямат да имат друг изход.

Много корпоративни структури все още използват Windows XP, тъй като приложенията им работят само на тази платформа, пояснява Гари Оуен. Но и в момента съществуват решения за миграция на тези приложения към по-нови версии на Windows.

Що се отнася до софтуера, използван от разработчиците и несъвместим с последните версии на Windows, то всички те могат да бъдат виртуализирани, допълва мениджърът от VMware – компания, която е лидер именно в решенията за виртуализация. Ключови компоненти от софтуера на VMware се разработват в офиса й в София.

Дори потребители, които твърдят, че ще продължат да използват Windows XP и след като Microsoft прекрати поддръжката на платформата, рано или късно ще бъдат принудени да мигрират към Windows 7 или Windows 8, прогнозира Оуен. Според него, тези компании трябва час по-скоро да обновят операционните си системи, тъй като ползването на стари версии ги излага на риск.

Подобно мнение отдавна застъпва и самата Microsoft, създател на Windows. Компанията активно изтъква предимствата на новите версии на Windows пред онези 28% от потребителите на РС, които все още работят с Windows XP. До изтичане на срока за поддръжка на платформата остават по-малко от три месеца.

Коментари по темата: „Бизнесът ще изостави Windows XP по принуда”

добавете коментар...

  1. Я помислете

    Всичките са един дол дренки. Що за OS ще съдържа критични уязвимости (които ще се оправят с последните им обновления този вторник) цели 13 години след създаването/пускането си (реторичен въпрос)

  2. Иван

    Искате ли или не – ще ви насилят като жени – все някога ще се наложи да си купите нов компютър, а на него какво ще има пре-инсталирано!? Поредната скапана версия.

    Проблема е друг продажбите на компютри със задължително инсталирана операционна система, която искаш или не ще си я плащаш. Можеш да си купиш нов компютър и да изтриеш лошата версия на ОС и да си сложиш каквото искаш, ама вече ще си платил за нещо което не ползваш.

    Така че да се размърдат тези от ЕС и да забранят тази практика продажба на нов компютър със задължително инсталирана платена ОС.

  3. :o)

    “Не рискувайте с 12-годишната ОС, съветват експерти”

    Това е виц нали 🙂 😛

    мисля че “Не рискувайте с 1-годишна ОС” е по-правдоподобно, незнам как мислят “експертите” 🙂

  4. Наблюдател

    С течението на времето XP се превърне в една доста сносна среда, както и навремето 98SE успя да се стабилизира до някакво поносимо ниво. Появата на Vista обаче, дойде като шамар, а пък силовото налагане на новите потребителски интерфейси беше сигнал за началото на съвсем неприемлива политика на незачитане на потребителя.

    Всъщност съм благодарен на M$ за това, защото ако бяха си карали както преди, вероятно нямаше да ми стигне смелостта, да поема риска да мина през преходния период на миграцията на фирмата към Linux. Сега вече мога и да се усмихвам на издевателствата срещу клиентите, без да съм един от потърпевшите и да се тровя от безсилен яд.

    Ако някой иска да мине по моя път, сега е моментът – трябва да ти е накипяло, за можеш да стиснеш зъби и да издържиш двата месеца скубане на коси по време на миграцията, докато се решат всички проблеми. Но после – кеф… 🙂

  5. Данаил

    @Томи: само казвам, че ако един софтуерен продукт е тестван от милиони потребители (и кракери, от другата страна на барикадата) в продължение на 12 години и всичко открито по някое време е било фиксирано, то шансът да има още пробойни е много по-малък, отколкото на новите ОС, в които са добавени нови функции (и съответно с тях нови потенциални слабости). Така че това, че тогава ще стане по-несигурен от новите им ОС, е по-скоро маркетингов слух отколкото истина. Но в днешно време това да се лъжат потребителите се смята за нещо напълно нормално. Както пишеше някъде – когато основната ценност е максимална печалба, тогава морал, принципи, име, съвест – всичко минава на заден план. То и заради това светът е в това положение…

  6. Saevar

    този Гари Оуен само глупости лупа в уиндоус 7 може да си вървят Xp програми в симулирана среда казва се Windows XP Mode, а в Windows 8 Pro и Enterprise дори могат и програми за Windows 95 да си вървят без никакъв проблем това важи и за Linux в който също може да си вървят програми за Windows от 95 до 8, за корпоративните структури има Windows server 2012 Hyper-V който идва безплатно със сървъра и на него може да си ка4иш XP и централно да си имаш XP програми и не е нужно да се купува VMware който струва над 200 $, а за потребителите просто да си вземат W7 и да си карат XP програмите в симулирана среда а тези които имат стари машини и не им се дава пари за нови могат да си сложат W8 Ent и да инсталират драйверите в симулирана среда за XP или Vista както и програмите които имат, аз например имам 9 годишен лаптоп на който така ка4их W8 и си работи отли4но 🙂

  7. 007

    Капитализъма не прощава. Една свястна ОС направиха майкрософт и вместо да я развиват от години се чудят как да я убият, че да си продадат скъпите продукти. То това айде, XP-то някак си ще се оправят с него. Интересно ми е обаче какво ще измислят за седмицата като и дойде и на нея реда

  8. Томи

    Данаил, ползвай си XP и не бой се. Това е много стабилна ОС. Най-много без поддръжката й да се завируси и да ти оберат данните от дебитната карта докато си купуваш нещо онлайн. Никъде не пише, че XP не може да се използва и след 8 април. Но когато става дума за ИТ индустрията и фактът, че 12 години ХР е била поддържана, за и с доверието на същата тази индустрия, както правилно отбелязваш с това “12-години чистене на бъгове и пробойни”, това не значи, че като спре да се поддържа, няма да се отворят опции за нови уязвимости. Това е динамичен процес, а не е постигане на статично състояние, след което да имаш ОС “със сигурност по-сигурна и стабилна от новите версии”. За бизнеса това значи нова оценка на фактора полза-риск. За Майкрософт то вероятно значи и нови възможности за приходи, но какво лошо има в това, та те никога не са крили, че са високотехнологична компания, която ПРОДАВА лицензи за продуктите си срещу реални ПАРИ от ползвателите им, от което има конкретни ПОЛЗИ за двете страни. Всяка маркетингова стратегия в случая е позволена и нормална за една организация на стопанска сметка. Още повече, когато става дума за отговорно отношение към клиентите. А който иска да си остане на ХР, е свободен да го направи, ще има и такива организации, но със сигурност ще го решат по конюнктурни причини и с поглед напред и нагоре в Облака в близко бъдеще, а не защото някой ги притискал или че просто не искат да са в крак с времето и технологиите още СЕГА.

  9. Данаил

    И кой го казва това? Шефът на МАРКЕТИНГ отделът на VMware – защото се надява след обновяването да продадат своите продукти на потребители, които не могат да си пуснат старите приложения на новите версии на Windows. И какво ще пуснат във виртуалната машина – пак добрият стар Windows XP 🙂 Съвсем в прав текст си го е казал човека. Или го казват Microsoft, дано успеят да пробутат още някой Windows 8. А после април пак ще удължат поддръжката, както го направиха по времето на нетбуците.

    Така и не съм видял някъде обяснение къде е проблемът човек да ползва 12-годишна ОС, ако му върши работа. Това да не е прясно мляко, за да се развали или вино, че да вкисне? След 12-години чистене на бъгове и пробойни Windows XP със сигурност е по-сигурна и стабилна от новите версии на Windows. Само че Microsoft иска някой да ги купува и тях, и затова са пуснали в действие пропагандната машина.

  10. sda

    ще самоубия преводача на тази статия….

Коментар