Анализатори: Windows 9 трябва да стане безплатна

Безплатната Windows 9 може да стане най-силният фактор за оживление на РС пазара

Безплатната Windows 9 може да стане най-силният фактор за оживление на РС пазара

Очаква се Microsoft да пусне следващата си операционна система Windows 9, известна като Threshold, през април 2015 г. Според различни източници, системата ще има унифицирана архитектура и ще интегрира по-тясно различните версии – за x86 компютри, ARM таблети, смартфони и конзоли Xbox.

Ценовата политика обаче е една от големите дилеми пред Microsoft. Компанията трябва да комбинира фактори, които да обезпечат високи продажби на платформата и бърза адаптация на потребителите към нея.

Брад Рибак, анализатор от инвестиционната и брокерска компания Stifel Nicolaus,  смята, че единственият ход на Microsoft, за да запази конкурентоспособност спрямо Google и Apple, е безплатният лиценз за Windows 9, особено след разочароващите резултати с Windows 8.

Безплатното разпространение на Windows 9 може да стане най-силният фактор за оживление на РС пазара. То ще заинтересува производителите на компютри, за които сега е по-изгодно да пускат таблети с Android, тъй като ще могат да намалят цената на своите РС. Освен това подобен ход на Microsoft ще доведе до по-широко възприемане на Windows, вкл. и в сегмента на таблетите.

Платените операционни системи са остаряла практика, смята Брад Рибак. Според него, Microsoft трябва да търси нови начини за получаване на приходи, прилагани към различни категории потребители на Windows. Именно тази задача ще бъде от първостепенно значение за новия CEO на компанията, чието име все още не е обявено.

Рано или късно, Microsoft ще бъде принудена да последва Apple и Google и да започне да предлага своята ОС безплатно, особено на потребителския пазар. Основен източник на приходи за компанията ще станат онлайн магазинът за приложения, услугите Bing, Skype, Office 365 и други, смята Рибак. Бизнесът обаче ще продължи да плаща за поддръжка на операционната система по силата на различни корпоративни планове.

Досега в отворената екосистема на Windows всеки разработчик можеше да изгражда самостоятелни финансови отношения с потребителите. Но с появата на Windows 8, в голяма степен Microsoft установи контрол върху продажбата на приложения, взимайки комисионни за всяко продадено копие, без обаче да се откаже от заплащането за самата ОС. И ако в момента това може да се оправдае с преходния период, в частност – с по-бедния асортимент от приложения спрямо конкурентните магазини, то с излизане на Windows 9 подобни обяснения ще станат неприемливи.

Брад Рибак смята, че безплатната Windows 9 може принципно да промени разпределението на силите на пазара и значително да засили позициите на Microsoft. Корпорацията обаче трябва да отчете всички плюсове и минуси от подобна стъпка, защото обратен път няма да има.

Коментари по темата: „Анализатори: Windows 9 трябва да стане безплатна”

добавете коментар...

  1. Иван

    Емко, чувал ли си за LibreOffice и Ubuntu.
    Аз лично съм много доволен и ги препоръчвам на всички!

  2. Master

    Чудно защо не става дума за Линукс?! Съвременните дистрибуции на Линукс имат сериозни предимства пред “прозорците”, и стават все по-добри. Засега все още са слаби при игрите, но и това вече е на път да се оправи. Забавяш за вируси, дефрагментиране, забавяне на компютъра няколко месеца след инсталация …

  3. 4ук4е

    Ми да си плащат Microsoft! Достатъчно пари изкрадоха от лицензи за OS! Даваш пари за операционна система в която имаш браузър, плейър (видео и музикален) и нищо друго. И се започва пазаруване на офис пакет, друг необходим за работата ти софтуер, приложения и т.н. и т.н.. Нека поне OS да е безплатна.

  4. Емко

    Не, ti, не е безплатна. Платена е. Просто се краде.

    Мдааа, ако Майкрософт видят икономическа полза от такъв ход, ще го осъществят. В крайна сметка всички добри продукти са платени. По-важно е кой плаща сметката. Софтуерните инженери не работят само за удоволствие. Факт е обаче, че има все повече безплатни продукти, които вършат добра работа. Факт е и обаче, че например продуктите на MS нямат конкуренция при професионалните офис пакети, както и при десктоп операционните системи. Интересното е, че възходът на мобилните устройства променя целия IT сектор, а не само собствения си сегмент от пазара. Ако Уиндоус стане безплатна за крайните потребители, това ще засили изключително много позициите им на пазара. Интересното е обаче кой ще плати за всичко това.

  5. ti

    Ми тя и сега е безплатна…

  6. Мдааа

    Амии нещо MS и безплатно хич не се връзва… Това да го видя няма да го повярвам. 🙂

Коментар