IBM обяви шесто поколение X-Architecture

X-Architecture ще подобри производителността на x86-базираните сървъри

Новата X-Architecture на IBM има потенциал да подобри производителността на x86-базираните сървъри за анализ и облачни изчисления

IBM обяви шесто поколение X-Architecture, предназначена за сървъри System x и PureSystems сървъри. Новата архитектура обещава значително подобрение в производителността на x86-базирани системи за анализ и облачни изчисления.

Синият гигант позиционира X6 като решение за компании, които планират да прехвърлят на ниска цена големи обеми от данни и аналитични процеси към облачна среда с цел увеличаване на продуктивността.

X6 е бърза, тъй като разполага с интегрирана архитектура „XFlash memory-channel storage”, а паметта, базирана на DIMM модул, осигурява до 12,8 терабайта обем за съхранение на данни.

Новата X6 разполага с модулен, скалируем дизайн, който поддържа множество поколения процесори и може да намали разходите за придобиване до 28%, в сравнение с други конкурентни предложения, твърди IBM.

Системата разполага и с автономно диагностициране и самостоятелно отстраняване на възникнали проблеми в процесора и паметта. X6 може да осигури значително по-ниска латентност за операции с бази данни, което пък  води до намаляване на разходите за лицензи и съхранение чрез ограничаване или премахване на нуждата от външни единици SAN/NAS за съхранение на данни.

Към X6 IBM добавя нови решения за бизнес анализи, облачни изчисления и големи данни, сред които IBM System x Solution for DB2, IBM System x Solution for SAP HANA и други. Чрез тях потребителите могат да анализират бизнес информация и да прехвърлят приложения към облака.

Новост от IBM e и сървърът System x3650 M4 BD за съхранение на данни. Машината поддържа до 14 устройства и предоставя до 56 терабайта обем за съхранение с висока плътност. Според компанията, сървърът осигурява с 46% по-висока производителност от предишните сравними сървъри IBM System X.

Коментар