Роботи ще общуват през глобална мрежа RoboEarth

Четири робота ще изпълняват съвместно различни задачи, обслужвайки пациенти

Четири робота ще изпълняват съвместно различни задачи, обслужвайки пациенти

Участниците в проекта RoboEarth демонстрираха за първи път своята глобална платформа за роботи. Целта на RoboEarth е да създаде единна инфраструктура, чрез която роботите ще обменят информация помежду си и ще се обучават.

Базата знания ще може да се попълва и от хора. С развитие на мрежата ще се увеличава също функционалността на включените към нея машини. Тестовете на системата ще се извършват в специална медицинска палата в Техническия университет на Айндховен.

Демонстрацията на RoboEarth е кулминацията на няколкогодишен проект. Очаква се четири робота да изпълняват съвместно различни задачи, обслужвайки пациенти. Една от машините ще създава цифрова карта на палатата, която помага на останалите роботи да се придвижват, доставяйки лекарства и напитки.

Роботите обикновено се проектират за изпълнение на тесен кръг задачи. Базата знания на RoboEarth ще помогне на машините по-бързо да се адаптират към променящата се околна среда и да черпят опит едни от други, поясняват разработчиците, сред които са специалисти от Philips и пет европейски университета.

Определени задачи ще се изпълняват в облачна среда, което ще намали значително изчислителното натоварване на самите роботи. По този начин ще бъде удължено времето за автономна работа на машините, захранвани с батерии.

Коментари по темата: „Роботи ще общуват през глобална мрежа RoboEarth”

добавете коментар...

  1. Blah

    Skynet… 🙂

Коментар