„K computer” моделира човешкия мозък

Въпреки напредъка, суперкомпютрите все още са далеч от възможностите на човешкия мозък

Въпреки напредъка, суперкомпютрите все още са далеч от възможностите на човешкия мозък

Японската машина „K computer”, разработка на Fujitsu, може да моделира 1 секунда от работата на човешкия мозък за около 40 минути машинно време. Въпреки напредъка, все още сме далеч от времето, когато суперкомпютрите ще могат да се сравняват с човека, пише Popular Science.

Учените за заредили в компютъра подробен модел на 1% от главния мозък с описани в него 1 730 милиона неврона. Прочитането на една секунда мозъчна дейност е отнело 40 минути на четвъртия по производителност суперкомпютър в света.

В края на 2012 г. IBM проведе подобен експеримент, но с по-голям мащаб, като моделира работата на 530 милиарда неврона (човешкият мозък съдържа само 86 милиарда неврона). Моделът на IBM беше по-опростен отколкото този на японските учени, а изчисленията отнеха няколко часа на суперкомпютъра.

Опитът, придобит от „K computer”, ще се използва при създаване на ново поколение софтуер за интелигентно моделиране. Според учените, пълно и точно моделиране на главния мозък в приемлив срок от време е по силите само на суперкомпютри от екза ниво, които извършват квинтилион операции с плаваща запетая в секунда.

По-рано Intel обяви план за създаване на суперкомпютър от екза ниво още през 2018 г. Много специалисти обаче са скептични – те смятат, че подобни машини ще се появят не по-рано от 2020 г.

Коментар