AMD готви 16-ядрен процесор с PCI Express 3.0

AMD е на път да пречупи стереотипа при процесорите за настолни компютри, които обикновено имат две или четири изчислителни ядра. Компанията подготвя 16-ядрен чип за сървърния и потребителския пазар, съобщи techpowerup.com.

Бъдещият процесор за настолни компютри ще има 16 CPU ядра, по-конкретно – 8 модула Bulldozer, за разлика от последните APU чипове на компанията (ускорени хибридни процесори), при които за изчислителни ядра се смятат и GPU-тата. Това няма да бъде и сървърен процесор от рода на Opteron 6300, съставен от два чипа в една опаковка.

Всички ядра на новия процесор свързани чрез 4-канална шина HyperTransport

Всички ядра на новия процесор свързани чрез 4-канална шина HyperTransport

При новия процесор, известен засега с името „Family 15h Models 30h – 3fh”, всички изчислителни ядра са поместени на един силициев кристал и са свързани чрез единна 4-канална шина HyperTransport. Любопитен факт също така е, че по замисъл, чипът трябва да интегрира контролер PCI Express 3.0.

Флагманският процесор стъпва на CPU архитектура Steamroller. Четирите шини HyperTransport свидетелстват, че подобен чип ще се монтира в дънни платки с четири процесорни слота, т.е. една система може да има до 64 ядра CPU. Това предполага приложение на процесора в сървъри, но е възможно чипът да бъде използван и в десктоп РС.

Напоследък AMD концентрира усилията си върху хибридните процесори с вградена графика, какъвто е обявеният наскоро Kaveri. Възможно е с новия 16-ядрен чип компанията да се опита да засили позициите си сред ентусиастите. Вероятно ще се наложи нов слот за този процесор, който ще замени AM3+.

Коментар