Гласов помощник Cortana подсилва Lumia

Microsoft ще добави гласов асистент Cortana в смартфоните Lumia под управление на Windows Phone

Microsoft ще добави гласов асистент Cortana в смартфоните Lumia

Смартофоните Nokia Lumia скоро ще имат гласов помощник, разработен от Microsoft. В началото на април софтуерният гигант ще пусне нова версия на мобилната си платформа – Windows Phone 8.1, която ще включва гласов асистент Cortana.

Технологията Cortana е аналог на Siri и Google Now, твърди MSFTnerd.com. Бета версия на софтуера ще излезе в началото на април, най-вероятно по време на конференцията за разработчици Build, която ще се проведе от 2 до 4 април в Сан Франциско.

Първоначално Cortana ще бъде достъпен само за разработчици от САЩ. Няколко месеца по-късно гласовият асистент за Lumia ще излезе на световния пазар, а след това се очаква версия за конзолата Xbox One.

През 2015 година технологията ще бъде интегрирана в Windows Threshold – следващата операционна система на Microsoft, известна още като Windows 9.

Очевидно, в близките години от услугите на гласовия асистент ще могат да се възползват само англоезичните потребители на Windows Phone устройства. Засега няма информация кога компанията ще осигури Cortana и на други езици.

Коментар