Skype расте 5 пъти по-бързо от телефонните канали

Темпът на растеж на международния трафик на Skype изпреварва пет пъти този на телефонните канали, вкл. жични и мобилни, сочи проучване на компанията TeleGeography. По данни за 2013 г., общата продължителност на международните разговори между потребителите на Skype възлиза на 214 милиарда минути, или с 54 милиарда повече спрямо 2012 г. – това е ръст от 36% на годишна база.

Skype отнема от ръста на трафика във фиксираните и мобилни канали за връзка

Skype отнема от ръста на трафика във фиксираните и мобилни канали (източник: TeleGeography)

Натоварването на традиционните телефонни линии също расте, но с петкратно по-малки темпове. През 2013 г. общата продължителност на международните разговори през фиксирани и мобилни канали е нараснала само със 7% спрямо 2012 г. – от 512 млрд. минути до 547 млрд. В последните две десетилетия ръстът в този сектор беше средно 13% на година.

Данните показват, че общият международен трафик в традиционните телефони канали е 2,5 пъти по-голям от този в Skype. Но именно услугите за IP-телефония намаляват ръста на трафика във фиксираните и мобилни канали за връзка.

Услугата Skype се появи през 2003 г., а към края на 2010 г. броят на регистрираните й потребители достигна 660 милиона. От май 2011 година популярното VoIP приложение е собственост на Microsoft, която наскоро го направи част от операционната система Windows 8.1.

Коментари по темата: „Skype расте 5 пъти по-бързо от телефонните канали”

добавете коментар...

  1. съпричастен

    Преди време изтеглих портативен вариант на Скайп.Опитайте с такъв!Мисля,че ще намали малко ядовете ви:)

  2. главчо

    и не само неговата мама ами и на всички пц-та където е инсталирано, не знам дали само аз съм забелязал, но като си пуснеш скайпа ерднага скача трафика а за процесора да не говорим – направо пуши.

  3. 4ук4е

    “От май 2011 година популярното VoIP приложение е собственост на Microsoft, която наскоро го направи част от операционната система Windows 8.1” и почва да му такова
    мамата!

Коментар