Intel планира да съкрати 5000 души

Intel ще освободи 5% от служителите си, не очаква ръст тази година

Intel планира да освободи 5% от служителите си, не очаква ръст на приходите тази година

Процесорният гигант Intel обяви план за мащабни съкращения. Компанията от Санта Клара, Калифорния, ще освободи около 5300 души, или 5% от персонала си.

Възможни са няколко варианта, вкл. прехвърляне на служители на други позиции, програма за доброволно напускане, пенсиониране, както и естествено намаляване на работната сила, поясняват от компанията пред CNET.

Миналата седмица Intel съобщи за спад на приходите през 2013 г. с 1,2% до $52,7 милиарда. Чистата печалба на компанията пък е намаляла с 12,6% и възлиза на $9,62 млрд.

Intel не очаква ръст на приходите през 2014 г., докато анализаторите прогнозираха увеличение от 1,2%. Акциите на компанията през миналата година поскъпнаха с 18%.

Повечето чипове, произвеждани от Intel, са предназначени за персонални компютри, търсенето на които през 2013 г. намаля с 10%. Компанията се опитва да компенсира този спад с чипове за сървъри и мобилни устройства. Твърди се също, че може да започне производство и на чипове по поръчка.

В плановете на Intel за настоящата година са заложени 40 млн. чипа за таблети, но изпълнението му ще доведе до спад в рентабилността на компанията, тъй като мобилните чипове са по-евтини и носят по-малко печалба, в сравнение с тези за РС.

Коментар