Мобилните приложения са инструмент за DDoS атаки

Пикът на най-голямата DDoS атака, регистрирана от Prolexic през четвъртото тримесечие, е бил 179 Gbps

Пикът на най-голямата DDoS атака, регистрирана от Prolexic през четвъртото тримесечие, е бил 179 Gbps

Използването на мобилни приложения за целите на DDoS атаки е нараснало значително през последното тримесечие на 2013 година, сочи проучване на Prolexic Technologies.

Най-висок ръст на подобни атаки за претоварване и отказ от услуга на уеб ресурси се наблюдава в корпоративния сектор. Анализаторите очакват в близко бъдеще DDoS кампаниите ще стават все по-често срещано явление.

„Стремителното нарастване на броя програми, използвани за DDoS атаки, стана ключов момент за промяна в правилата на играта”, коментира Стюарт Чоли, мениджър на Prolexic.

По неговите думи, толкова перспективен хакерски инструмент като мобилните приложения не изисква дълбоки познания, за да бъде използван ефективно, което също допринася за популярността на новия тип атаки.

Налице е още една особеност, която прави мобилните приложения привлекателни за провеждане на DDoS атаки от хакерите. Това е фактът, че противодействието на този тип атаки е сложно и трудно, както и самото разследване на възникналите инциденти.

Мобилните мрежи използват огромен брой прокси сървъри, което възпрепятства прилагането на хардуерно блокиране на IP адресите на атакуващите, тъй като подобна защита ще блокира и легитимния трафик, пояснява Чоли.

По данни на Prolexic, общият брой на DDoS атаките е достигнал рекордни нива през последното тримесечие на 2013 г. Ръстът спрямо същия период на миналата година е 26%, като в осем от 12-те седмици на тримесечието се наблюдава увеличение на атаките.

Пикът на най-голямата DDoS атака, регистрирана от Prolexic през четвъртото тримесечие, е бил 179 Gbps – рекордно високо ниво. Размерът на атаките продължава да нараства и през настоящото тримесечие, като Prolexic е засякла няколко DDoS кампании с по над 100 Gbps.

Коментар