Инициатива за мир с Форест Уитакър, Ericsson, ЮНЕСКО, Лотария с пощенски код и партньори

ericsson-prНосителят на Оскар, хуманист и посланик на добра воля за мир и разбирателство на ЮНЕСКО, Форест Уитакър, обяви днес, че фондация WPDI, ще стартира програмата „Хармонизатор” в Мексико в сътрудничество с Ericsson (NASDAQ : ERIC), Шведската лотария с Пощенски код, Universidad Autonoma de Baja California (UABC) и ЮНЕСКО.

Програмата „Хармонизатор” в Мексико призовава към социална промяна и трансформация на градските райони, засегнати от насилие и конфликти. С подкрепата на партньорите си на място, WPDI ще обучи уязвимите младежи да се справят с последиците от насилието и конфликтите в Мексико.

Обучението ще включва разрешаване на конфликти, изграждане на общност, лайф коучинг, както и информационни и комуникационни технологии (ИКТ). Програмата ще се изпълнява в продължение на три години и ще подпомогне участниците в разработването и внедряването на положително лидерство и конструктивна промяна в техните общности.

Този проект е част от младежката мрежа Youth Peacemaker Network (YPN), програма, която вече е наложена от WPDI в Южен Судан и Уганда, където Ericsson също е партньор. YPN е глобална инициатива, която има за цел да се създадат ново поколение от лидери, стремящи се към помирение и предотвратяване на конфликти.

Уитакър каза: „Мир и просперитет могат да бъдат постигнати само от общности и нации, които слушат гласовете на младите хора. Ето защо е толкова важно да се работи в партньорство с младите. Младежите са не само строителите на нашето бъдеще, те са сред архитектите на промяна днес. В нашия бърз и свързан свят те са тези, които показват значението на образованието, личната отговорност и лидерството за изграждане на мирни и устойчиви общности”.

Ericsson ще допринесе за програмата като осигури достъп до Интернет чрез мобилна широколентова връзка, таблети и мобилни телефони, както и  с обучение по ИКТ и работа със социалните медии. Компанията ще предостави на учениците възможност за свързване чрез инициативата за глобално образование Connect To Learn, чиято цел е да увеличи достъпа до качествено образование в световен мащаб.

Илейн Вайдман Грюневалд, вицепрезидент „Устойчивост и корпоративна отговорност” в Ericsson, заяви: „Надяваме се, че технологията ще даде възможност на участниците в програмата да си сътрудничат един с друг, ще разшири Youth Peacemarker Network, и ще допринесе за реализирането на техните идеи и мечти. Виждаме тази инициатива като начало на нещо наистина реформаторско, станало възможно отчасти благодарение на свързаното общество”.

Програмата „Хармонизатор” в Мексико стартира с обучение за 34 младежи, сред които млади жени и мъже от различни общности на град Тихуана. Обучението се проведе в град Текате от 7 до 12 януари 2014 г. и обхвана области като разрешаване на конфликти, лидерство, запазване на мира, изграждане на общност, ИКТ и уелнес и житейски умения. Тази първа фаза разчиташе на силна и постоянна подкрепа на губернатора на Баия Калифорния, както и тази на Кмета на град Тихуана, които взеха участие в церемонията по закриването на събитието в Текате.

През следващите три години, програмата ще обхване и други части на Мексико, и планира да предложи програми за дългосрочно развитие, менторство и бизнес умения, насърчавайки новаторски алтернативни модели на учене, базирани на уменията и възможностите на мексиканските младежи.

Програмата се осъществява с подкрепа от шведската Лотария с пощенски код, която е основен спонсор на инициативата WPDI.