Апокалипсис при банкоматите? 95% работят под Windows XP

Хардуерът на много от банкоматите е толкова остарял, че не може да работи с по-нови ОС

Хардуерът на много от банкоматите е толкова остарял, че не може да работи с по-нови операционни системи от Windows XP

Задава ли се апокалипсис при банкоматите? Повечето от тях продължават да работят под управление на 12-годишната операционна система Windows XP, която ще бъде пенсионирана на 8 април. След тази дата Microsoft няма да пуска обновления на сигурността, което ще изложи на сериозен риск всички устройства, работещи с XP.

Според публикация в neowin.net, около 95% от банкоматите в света работят под управление на Windows XP. След два месеца и половина тези устройства ще се сблъскат със серизен проблем, тъй като отсега се говори, че киберпрестъпниците чакат да изтече срокът за поддръжка на XP, за да се възползват от открити уязмивости в системата.

За да подсигурят машините си, операторите на банкомати трябва да инсталират по-нова операционна система. Това обаче не е лека задача, тъй като хардуерът на много от банкоматите е толкова остарял, че не може да работи нормално с по-новите версии на Windows – 7 и 8.

В същото време рискът е огромен – машини, на които не се инсталират обновления на сигурността, ще се сблъскат със сериозни проблеми, а броят на незатворените уязвимости ще нараства.

Microsoft реши да удължи поддръжката за Windows XP на своя антивирус Security Essentials до юли 2015 г., но компанията няма да пуска обновления на сигурността. Това може да предизвика истински апокалипсис с платежните терминали, които се използват всеки ден от огромен брой хора. Най-голям удар може да понесат малките банки, които не разполагат с достатъчно възможности да гарантират сигурността.

Към момента нивото на вирусни инфекции на машините с Windows XP е шест пъти по-голямо, отколкото при компютрите под управление на Windows 8. Правителствата на държави като Китай и Индия настояват Microsoft да удължи поддръжката на XP, но засега без резултат.

Коментари по темата: „Апокалипсис при банкоматите? 95% работят под Windows XP”

добавете коментар...

  1. хак щрак

    бе да го нахакат яко да точат пари да блокира всичко да ти шибам и новите технологии кеш си остава най сигурни начин за плащане кой квото да ми приказва както и новите операционни системи уязвими са повече и от най стария уиндоус

  2. Anonymous

    Проблема при банкоматите не е само в системата, а и си ползват класически Windows XP, просто защото компютрите зад терминала са обикновенни x86. По-големия проблем е, че могат да се сменят DNSите на устройствата чрез които достъпват интернет, а там вече е страшно.

  3. Правец

    И сега ще следва сензационната новина, че хакери са измислили вариант от разстояние да префлашнат рома с XP-то 🙂

  4. Anonymous

    Не плашете хората!
    Банкоматите работят под Windows XP embedded.
    Поддръжката за тази OS е до 2017.

  5. D

    Статията е доста подвеждаща. Доколкото ми е известно банкоматите като и голяма част от терминалите работят не с XP, а с Windows XP Embedded, което се поддържа до 2016г: http://support.microsoft.com/lifecycle/search/default.aspx?sort=PN&alpha=Windows+XP+Embedded&Filter=FilterNO

  6. читател

    Ако към момента броят на вирусните инфекции при 8-цата е само шест пъти по-малко от на Windows XP,но ”осмицата е поне десет пъти по-малко навлязла в употреба.Изводът за мен е,че най-новата ОС на Майкрософт е далеч по-уязвима!

  7. az

    Аман от глупости. Те и сега не си ъпдейтват виндоса. Важното е да се пишат глупости.

  8. John Doe

    Дори и да нямат Интернет, нищо не пречи тези XP-та пак да се update-ват. Има така наречени WSUS сървъри които теглят тези ъпдейти и всички във VPN-a ползват него за да се update-ват.
    Иначе не виждам причина на 8-ми април да се случи нещо с тях, нито пък след година, дори и след две. Със или без тези обновления, нещата продължават да функционират.

  9. Martin

    Абе тя системата затворена , но няма да могат да вземат ISO за Security , така че ще ъпдейтват .
    Като използват софтуер на 12 години ще страдат. Боли ме уя за банките . Да мрат в ла*на

  10. Олеле!

    “Правителствата на държави като Китай и Индия настояват Microsoft да удължи поддръжката на XP, но засега без резултат.” Хехе, загинахме! :–) По-правилното заглавие беше – “Ужас! Иде апокалипсиса на света – Microsoft спира поддръжката на Windows XP!!!” 😀

    Все едно Земята ще спре да се върти, ако не съществува Windows XP (и Windows по принцип). Да, явно това ще е шлагера, който ще се върти до април (щедро спонсориран от MS) и това е основното послание, което трябва да получим. Уви, Земята няма да спре да се върти и без Windows. Напротив – току-виж сме се озовали в един по-добър свят…

  11. Правец

    и как ще атакуват ? Ще декриптират VPN-а? Единственият хак е добре известните интервенции.

  12. Шляп

    Не атакуват сега, защото MS ще пуснат кръпка. След 8 април кръпки няма да има

  13. ll

    Не мога да разбера, ако пропуските наистина вече са открити и “лошите” знаят за тях, какво им пречи да атакуват сега? Плюс това много ме съмнява, че ще бъде допусната такава грешка..

  14. (o:

    Затворена, затворена … колко да е затворена? За връзка ползват телефонни кабели, и технологии, които никой не поддържа от десетилетие вече.

    А, като гледам постоянно забили банкомати – сини екрани и всякакви други счупени, само ми е в главата – ей, какви стабилни и сигурни услуги предлагат нашите банки!

    Сигурността на една система не се измерва в това дали може да бъде пробита, защото е очевадно, че може. Сигурността се измерва в цената на ресурсите необходими за пробиването на системата.

    Тук-там по света не хакват банкомати с карти и прочее, направо крадат целия банкомат.

  15. Правец

    И какво ще се случи? Или автора на статията е сигурен, че банкоматите са свързани с интернет и се ъпдейтват постоянно? При затворена система като АТМ-а подобен апокалипсис да се скучи граничи с фантастиката. Но важното е сензации да има 🙂

Коментар