Край на сагата: Lenovo купи сървърния x86 бизнес на IBM

Lenovo реализира отдавнашна своя цел - да купи сървърния x86 бизнес на IBM

Lenovo реализира отдавнашна своя цел – да купи сървърния x86 бизнес на IBM

След поредица от слухове, сделката между Lenovo и IBM за сървърния x86 бизнес на американския ИТ гигант вече е факт.

Lenovo купува част от сървърното подразделение на IBM за сумата от 2,3 милиарда долара заедно с възможността да приеме 7500 служители, съобщи businesswire.com.

IBM продава сървърите с архитектура x86, вкл. блейд-машините System x, BladeCenter и Flex System, сервърите NeXtScale и iDataPlex, както и съпътстващ софтуер и оборудване.

Поглъщайки сървърен бизнес от IBM, Lenovo ще засили позициите си на корпоративния пазар, където ще се конкурира с Dell и HP. По данни на Gartner, през третото тримесечие на 2013 г. Lenovo заема девето място на пазара за сървъри, а лидер е HP.

Миналата година Lenovo си постави за цел да увеличи дела си на сървърния пазар от 2,6% през Q4 2012 до 5-10% през 2016 г. Сделката с IBM дава шансове на компанията да реализира плана си.

Lenovo ще плати на IBM около $2 млрд. в наличност плюс $300 млн. в акции. Покупката е най-скъпата в историята на компанията, като досега такава беше сделката за РС бизнеса на IBM, сключена през 2005 г. за $1,25 млрд.

Сървърната сделка предстои да бъде одобрена от американските и китайските регулатори. Около 7500 служители на IBM, ангажирани с производството на сървъри, могат да преминат на работа в Lenovo, ако желаят.

Коментар