Fujitsu също се интересува от сървърния бизнес на IBM

Fujitsu проявява интерес към покупка на бизнеса с x86 сървъри на IBM

Fujitsu проявява интерес към покупка на бизнеса с x86 сървъри на IBM

Бизнесът със сървъри на IBM предизвика сериозно брожение в ИТ индустрията. Lenovo и Dell вече се спрягат за евентуални купувачи на машините от нисък клас на Синия гигант, а сега в играта се намесва и Fujitsu.

Според публикация в Уол Стрийт Джърнъл, японската компания има интерес към покупката на бизнеса с x86 сървъри на IBM. Тези машини са предназначени за масовия пазар и не носят желаните печалби на американския ИТ гигант.

Fujitsu, от своя страна, се позиционира като комплексен доставчик на хардуер, софтуер и услуги за корпоративни клиенти, каквито всъщност са и IBM, и HP. Компанията има годишни приходи от над 40 млрд. долара и се стреми към увеличаване на постъпленията си от пазари извън Япония. Към момента около 60% от приходите на Fujitsu идват от родния й пазар. В края на септември 2013 г. компанията разполагаше с около 3,2 милиарда долара в наличност, което прави напълно възможна сделка с IBM.

Наскоро Lenvo потвърди, че преговаря за сървърния бизнес на IBM и засега е най-вероятният купувач, предвид опита на двете компании в подобни сделки – преди години Lenovo купи PC бизнеса на IBM. Евентуална сделка между IBM и Lenovo ще позволи на последната да засили позициите си на сървърния пазар и да конкурира още по-силно HP и Dell, след като ги изпревари по продажби на РС.

IBM, от своя страна, се освобождава постепенно от бизнеси, които не носят достатъчно високи печалби – такава именно е ситуацията с продажбите на x86 сървъри. Биг Блу се концентрира в области като софтуер, услуги и облачни технологии, където нивата на печалби са доста високи.

Коментар