Google патентова безплатна транспортна услуга

Google подготвя иновативни услуги за епохата на безпилотните автомобили

Google подготвя иновативни услуги за епохата на безпилотните автомобили

Google получи наскоро интересен патент, който е встрани от основния бизнес на компанията. Документът описва таксиметрова услуга, която работи за сметка на рекламата.

Идеята на Google е рекламодателите да предлагат на своите потенциални клиенти безплатно пътуване до търговски обект. Подобна услуга ще реши един от основните проблеми на търговските вериги – да си осигурят поток от клиенти.

Системата ще предлага напълно безплатен транспорт или пътуване с отстъпка, изчислявана на базата на алгоритъм, който смята транспортните разходи и потенциалната печалба от покупката на стоки. Реализацията на идеята предполага безплатни билети за такси, обществен транспорт и дори за безпилотни автомобили. Целевата реклама ще се показва на смартфона на клиента, според неговото местоположение, или чрез стационарни киоски на публични места.

В сценария със смартфон, Google ще идентифицира потребителя автоматично, а когато се ползва киоск, клиентът ще трябва да въвежда данните от своя акаунт в  Google+. Системата ще следи честота на използване на транспортната услуга от страна на потребителите и ще дава отстъпки за реални продукти. Ако клиентът не купува, следващият път може да не получи отстъпка.

Патентът предвижда също възможност за споделяне на разходи между потребителите. Така например, двама възрастни могат да си уговорят обяд в заведение, а родител и дете да посетят място за почивка. Рекламодателите ще предлагат различни оферти на базата на данни от профила на потребителя и историята на покупките.

Засега няма информация дали Google ще предложи скоро подобни услуги на търговските вериги или подготвя технология за епохата на безпилотните коли. Патентът е изготвен от подразделението на Google за автономно управление на коли.

Коментари по темата: „Google патентова безплатна транспортна услуга”

добавете коментар...

  1. Койчо

    Аман от реклами, искам да си плащам да ми е чисто пред погледа, без отстъпли и тъпи надписи!

  2. (o:

    А, аз ще патентовам рекламодателите направо да плащат цялата сметка 🙂

    Алгоритъмът е изключително прост – магазинът си раздава стоката, и затваря …

Коментар