Клетъчни телефони ще засичат радиация

След черния 11 септември 2001 година, когато отвлечени пътнически самолети се взривиха в двете кули на Световния търговски център, засичането и предотвратяването на терористични атаки на американска земя станаха топ приоритети на САЩ. Една заплаха, от която правителството се страхува най-много, е поставянето на “мръсна” бомба или на друго радиоактивно оръжие в големите градове.

Учени от университета Purdue са разработили система за засичане на радиация в опит да попречат на евентуални атаки с радиоактивни материали, съобщи dailytech.com. Системата използва полупроводникови сензори, достъпни в търговската мрежа, които са достатъчно малки, за да бъдат вградени в мобилни телефони, лаптопи и PDA устройства.

Ефраим Фишбак и Джери Дженкинс, двамата университетски учени, разработващи системата, казват, че тези сензори са може би най-добрият начин за засичане и предотвратяване на терористични актове с радиоактивни материали. В свое изявление Фишбак посочва, че масовото потребление на клетъчни телефони и друга преносима електроника дава на системата нейната сила.

Технологията ще бъде внедрена в малко и евтино устройство, което впоследствие ще се интегрира в лаптопи, PDA устройства и клетъчни телефони. Изследователите са тествали своята система през ноември миналата година, като успешно са демонстрирали как полупроводниковите сензори засичат източник на слаба радиация от 15 стъпки разстояние.

Тестът се е състоял в базата на университета, където хората са минавали случайно покрай източника на радиация, държейки малките сензори. Радиоактивният източник е бил обезопасен, за да не навреди на участниците в експеримента.

Ефективността на този тип система за засичане произтича от това, че не се разчита само на едно устройство, за да се локализира радиоактивното вещество. Всъщност, едно устройство ще засече повишената радиоактивност, а ако нейният източник се движи, отдалечавайки се от засеклия го хендсет, то, поради голямото разпространение на мобилни телефони, други устройства също ще го засичат. Това пък ще позволи на властите да следят посоката на движение на радиоактивното вещество.

Учените казват, че тяхната система може да бъде проектирана така, че да не отчита радиационни източници като болници и банани, които съдържат радиоактивен изотоп на калия. Целта на технологията, добавят нейните създатели, е не да предупреждава потребителите на клетъчни телефони за намиращи се наблизо радиоактивни материали, а да известява властите чрез GPS и клетъчните мрежи за потенциална атака или за възможност от изтичане на радиация в даден район.

Коментар