Светлин Наков: Накараха Microsoft да купи Skype

„Ако бутате интересите на големи хора”, ще станете обект та следене, заяви Светлин Наков (снимка: softuni.bg)

„Ако бутате интересите на големи хора”, ще станете обект та следене, заяви Светлин Наков (снимка: softuni.bg)

Живеем в Биг Брадър, заяви Милен Цветков в днешното си предаване по Нова телевизия. В дискусията по горещата тема за следене на интернет комуникациите от страна на специалните служби участваха познати специалисти в ИТ областта.

Бомбата хвърли Светлин Наков – известен лектор и софтуерен инженер. По неговите думи, правителството на САЩ е накарало Microsoft да купи популярното VoIP приложение Skype и да прекара целия трафик през облака на компанията.

В резултат на тази сделка, Skype трафикът сега минава през облачните сървъри на Microsoft. Дори когато обменяме файл през Skype с колега от съседната стая, той ще мине през облака на Microsoft, а не през локалния рутер, категоричен е Наков.

Всички експерти в студиото се обединиха около виждането, че живеем в Биг Брадър – можем да бъдем гледани, подслушвани, записвани. Обикновените хора обаче не трябва да се безпокоят особено много, защото следенето коства сериозни разходи и ако човек не е интересен за службите, няма да бъде обект на следене.

„Но ако бутате интересите на големи хора”, тогава вероятно ще имате проблем, предупреди Светлин Наков. Обикновеният човечец, който си гледа работата и двете си деца, няма от какво да се тревожи, успокои специалистът.

Коментари по темата: „Светлин Наков: Накараха Microsoft да купи Skype”

добавете коментар...

  1. Иванов

    До Потребител, спести си твоите приказки! Ако всички хора разсъждаваха като теб щяхме да сме не в соц., а в тъмните векове на средновековието – феодали и крепостни селяци.

    Как ще стане прогреса ако всички хора са толкова незаинтересовани и не си търсят, искат и защитават правата? Интернета можеше и да те съществува, ако големите корпорации не го бяха подценили навремето, а сега се опитват да го вземат под пълен контрол, но има хора на които им пука и се противопоставят.

    Бъдещето е да има свобода, прозрачност, свободни знания, свободни технологии с отворен код и хардуер!

  2. Потребител

    Колеги, приятели, читатели, не знам кой кого и защо шпионира (а и не ми е работа това), но както знаете няма вече “Правец”, няма я вече продукцията на бившия соцлагер. И хардуера и софтуера (в преобладаваща си част) са на големите корпорации, знае се кои са собствениците им – така че да си спестим приказките, емоциите т.н. в тази насока, няма полза от тях.

  3. (o:

    1. Преди години се оказа, че има бъг в Linux модулите за криптография, който ограничава броя генерирани частни ключове (private keys) на 32 хиляди. Т.е. колкото и да си генерирате ключове, все излиза един от тези 32 хиляди ключа.

    Тогава говореха, че е случаен бъг, но аз вече съм напълно убеден, че някой тарикат го е подпъхнал срещу съответната сума пари.

    Е, оправиха го, но NSA продължи с мизериите си.

    2. Сега стана ясно, че NSA са платили на организацията, стандартизираща криптографските алгоритми (NIST), да вкарат слабости, пак в генерирането на криптографските ключове.

    Сами се сещате, че няма значение колко е добър алгоритъмът за криптиране, ако ключовете са предварително известни, или лесни за намиране.

  4. Ivan

    Който не вярва да провери сам и да се убеди.

  5. Борис

    Глупости!

  6. vs

    Аз, в този контекст се чудя: Защо масово ни предлагат AES-256 като свръх сигурна защита и прочие? Да не би криптографите от ЦРУ вече да имат възможност да я разбиват за минути…????

  7. Правец

    “Дори да разговаряте през Skype с колегата си от съседната стая, трафикът ще мине през облака на Microsoft, а не през локалния рутер, категоричен е Наков.”

    Абе знаех си , че съм се набутал като си купих рутер (локално) 🙂

Коментар