AMD съобщи резултатите за четвъртото тримесечие и годината

AMD (NYSE: AMD) днес съобщи, че приходите от четвъртото тримесечие на 2007 възлизат на $1.770 милиарда, като това представлява 8% увеличение спрямо третото тримесечие на 2007, а стойността на приходите е същата като през четвъртото тримесечие на 2006. През четвъртото тримесечие на 2007, AMD отчита нетна загуба от $1.772 милиарда, или $3.06 за акция, както и оперативна загуба от $1.678 милиарда. Нетната загуба за четвъртото тримесечие включва разходи на стойност $1.675 милиарда, или $2.89 за акция, от които $1.669 млрд. са оперативни разходи.
Непаричният дял от разходите за четвъртото тримесечие възлиза на $1.606 млрд. През третото тримесечие на 2007 AMD отчете приходи на стойност $1.632 млрд., нетна загуба от $396 млн. и оперативна загуба от $226 млн. През четвъртото тримесечие на 20062 AMD отчете приходи на стойност $1.773 млрд., нетна загуба от $576 млн. и оперативна загуба от $529 млн.
За годината, която приключи на 29 декември 2007, AMD реализира приходи от $6.013 млрд., което представлява 6 % увеличение в сравнение с 20062. Нетната загуба за финансовата 2007 г. възлиза на $3.379 млрд. В нетната загуба за 2007 са включени и непарични разходи/такси на стойност 2.007 млрд. За 20062 AMD отчете приходи от $5.649 млрд. и нетна загуба от $166 млн. По-подробна информация за различните разходи/такси е дадена в таблиците по-долу.
„Бяхме близо до оперативно приключване на тримесечието без загуба, като намалихме оперативните загуби, изчислени въз основа на не-ОПС принципи, до $9 млн1. Подобрихме брутната печалба последователно с три пункта благодарение на нарастване на доставките на нови продукти, по-високи средни продажни цени и действия за ограничаване на разходите,” каза Робърт Дж. Ривет, главен финансов директор на AMD. „През това тримесечие доставихме рекордна бройка микропроцесори, включително почти четири хиляди четириядрени процесора.”
Брутната печалба за последното тримесечие на 2007 е 44%, в сравнение с 41% за третото тримесечие на 2007, и 36% за четвъртото тримесечие на 20062.
Компютърни решения
Приходите от сегмент „Компютърни решения” за четвъртото тримесечие са $1.402 млрд., което представлява последователно увеличение с 9%. Приходите от сървърни, мобилни и настолни процесори по отделно продължават да се увеличават с всяко тримесечие, което от своя страна води до последователно увеличение от 11 % в приходите от микропроцесори. Рекордната бройка доставени процесори за мобилни и настолни платформи допринесе за 7-процентен последователен ръст в общия брой доставени микропроцесори, което в резултат доведе до рекорд в доставките на микропроцесори. Доставките на сървърни процесори се увеличиха последователно с 22% благодарение на значително нарастване на доставките на четириядрените процесори AMD Opteron.
Графични продукти
Приходите от сегмент „Графични продукти" са $259 млн. – 3-процентово последователно увеличение. Ръстът се дължи на търсене на новата серия на AMD – ATI Radeon HD™ 3800, както и на продължаващото навлизане на серията графични процесори ATI Radeon HD 2000.
Потребителска електроника
През четвъртото тримесечие, приходите от сегмент „Потребителска електроника” възлизат на $109 млн., което е 12-процентно увеличение в сравнение с $97 млн. През третото тримесечие на 2007 г. нарастването се дължи най-вече на ръст в плащанията за право за ползване на гейм конзоли и продажба на продукти за пазара на мобилни устройства. 
Бизнес поглед
Следващите твърдения се отнасят за бъдещи периоди и действителните резултати могат да се различават чувствително от тях в зависимост от пазарните условия и факторите, изброени в частта „Предупреждение” по-долу.
По време на първото тримесечие, което се характеризира като "нисък сезон", AMD очаква съответно намаляване на приходите.
Допълнителни акценти от тримесечието
•        Четириядреният AMD Opteron беше определен за „Процесор на годината” от CRN. Публикацията нарече процесора "променящ света на игрите" заради постигнатата хармония между „зашеметяваща” скорост и енергийна ефективност.
•        AMD пусна на пазара своята нова настолна платформа – “SPIDER”, която предоставя на запалените PC почитатели "върховното компютърно преживяване". SPIDER съчетава в едно четириядрените процесори AMD Phenom, графичните карти от серията ATI Radeon HD 3800 и чипсета AMD 7-Series.
•        От момента, в който бяха предложени на пазара, графичните карти от серията ATI Radeon HD 3800 са спечелили над 25 редакторски награди по цял свят, включително и престижната „златна” награда на HardOCP.com в САЩ, наградата "Tres Bon" на Clubic.com във Франция, и наградата "Good Value Gaming” на Hexus.net във Великобритания.
•        Toshiba пусна на пазара серия Satellite Pro – преносими бизнес компютри, разработени въз основа на продуктите на AMD, и така разшири предлагането на AMD-базирани мобилни PC-та.
•        AMD получи нетни инвестиционни постъпления на стойност $608 млн. от фирма, която е филиал и собственост на Mubadala Development Company – компания за стратегическо инвестиране и развитие със седалище в Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Коментар