Dell обяви отворен мрежов модел

Dell ще предлага Cumulus Linux като опция за своите комутатори Dell Networking S6000 и S4810

Dell ще предлага Cumulus Linux като опция за своите комутатори Dell Networking S6000 и S4810

Dell обяви отворен мрежов модел, при който клиентите, вкл. доставчици на облачни услуги и Web 2.0 компании, ще могат да избират операционни системи от трети страни, като приспособяват мрежите си за специфични нужди на техните приложения.

В тази връзка Dell обяви риселърско споразумение с Cumulus Networks, производител на Linux операционна система за отворени мрежови устройства, за поддръжка на нов дезагрегиран мрежов модел за комутаторите на Dell с фиксирана конфигурация.

В последните 20 години мрежовата среда в центъра за данни беше с йерархия на три нива, която е изградена за клиент-сървър внедрявания и използва комутатори, базирани на шасита. Визията на Dell за мрежовия модел в новия център за данни е отворена екосистема, в която клиентите могат да избират набор от различни мрежови механизми, приложения и операционни системи.

Софтуерно-дефинираният мрежов модел и виртуалните машини променят мрежовите модели към облачен компютинг. Нови устройства с малък форм-фактор в ядрото на мрежата водят до намаляване на капиталовите разходи с 30 до 70 процента и на оперативните разходи с над 30%, в сравнение с комутаторите, базирани на шасита.

Дезагрегираният мрежов модел е следваща стъпка в подхода на Dell от софтуерна гледна точка. Той предвижда използване на решения за центрове за данни с отворен код, бързи за разгръщане и базирани на стандарти.

Риселърското споразумение между Dell и Cumulus Networks цели да запълни една празнина в модела на софтуерно-дефинирания център за данни. Dell ще започне да предлага мрежовата операционна система Cumulus Linux като опция за своите комутатори Dell Networking S6000 и S4810.

Подобно решение ще намали оперативните и капиталови разходи, разчупвайки модела за придържане към един производител и присъединяване към огромна екосистема за Linux приложения.

Коментар