БАИТ раздаде българските ИТ оскари

„Наградите на БАИТ” подкрепят личности, институции и компании за техния принос за развитие на ИКТ

„Наградите на БАИТ” подкрепят личности, институции и компании за техния принос за развитие на ИКТ

Отборът по математика от СМГ „Паисий Хилендарски” получи специалната награда на БАИТ за 2013 година. Отличието бе връчено вчера на младите ни таланти от президента Росен Плевнелиев на церемония в Гранд Хотел София.

„Наградите на БАИТ” се проведе в рамките на европейския проект „E-skills for jobs 2014”, чийто изпълнител за България е БАИТ. Това е проект на организациите Digital Europe и EuropeanSchool.net, целящ да подкрепи личности, институции и компании, които със своя професионализъм, иновативност и активна гражданска позиция са допринесли за развитие на ИКТ през 2013 г.

Джон Хигинс, генерален директор на Digital Europe (Асоциацията на дигиталната индустрия в Европа) връчи наградата в категория „Бизнес иновативност” на „Онтотекст” АД.

В категорията студентска разработка, както миналата година, бяха излъчени двама победители – Десислав Кузманов (студент от IV курс  в Минно-Геоложкия Университет „Св. Иван Рилски”) и екип от студенти: Тодор Михайлов (магистър, първи курс от Софийски университет „Св. Климент Охридски”), Виктор Главев (докторант от Технически университет – София) и Момчил Хардалов (бакалавър от четвърти курс на Технически университет – София).

В категория образование наградата спечели „Уча.се”, а за журналистически принос бе отличено предаването „Неделя х 3” на БНТ. Национален осигурителен институт спечели наградата в категория Държавна администрация, а Община Банско – в категория Общинска администрация.

ИТ оскар за стартъп компания взе Фармхопинг ООД, за е-бизнес – Мелън АД със своята сдистема Hotels 4D, за мобилно решение – Борика-Бансерзиз АД със свояат апликация Mobb, а наградата за Корпоративна и социална отговорност бе връчена на Мусала Софт АД за инициативата CodeIT.

Тази година журито реши да връчи почетни грамоти (общо 47) на националните отбори по информатика, математика, математическа, компютърна и приложна лингвистика, информационни технологии и на техните ръководители, донесли гордост на страната ни с медалите, получени на международни олимпиади през 2013 г.

Журито отчете, че имаше много силни кандидатури в областта на разработването на игри и реши за следващата година да въведе нова категория за гейм разработчици.

Коментар