Хак България ще обучава безплатно по програмиране

„Програмиране 101” цели да постави основите на инструментариума, с който програмистите боравят ежедневно

„Програмиране 101” цели да постави основите на инструментариума, с който програмистите боравят ежедневно

Нова инициатива дава шанс на младите хора у нас да направят кариера в софтуерното инженерство. Хак България (Hack Bulgaria) стартира безплатно обучение по програмиране.

Инициативата „Програмиране 101” минава под мотото: Писането на код е задължение, а лекциите са за домашно. Целта на курса е да постави основите на инструментариума, с който програмистите боравят ежедневно.

„Искаме да дадем добър поглед върху цялата картина на софтуерното инженерство, а и да попишем малко код след това!”, поясняват специалистите от Хак България.

В края на курса хората ще могат да формулират смислено изречение, съдържащо думи като Github, vim, for-цикъл, булев израз, функция, редактор, shell, версия и други често срещани термини, уверяват инициаторите.

Курсът започва на 17 февруари  в init Lab, София и ще продължи 2 месеца. Обучението ще се провежда 3 пъти седмично, по 4 астрономически часа, като поне 1 от часовете ще бъде през уикенда. Лекциите ще бъдат за подготовка вкъщи, а по време на часовете ще се набляга на писане на код и изчистване на конкретни проблеми.

„В курса ще си говорим за това каква е разликата между езиците за програмиране, какво е система за управление на код, какво е редактор, какво е работа в екип в софтуерен проект, какво е тестване, какво е бъг, какво е документация, какво е code review и pair programming. Ще минем през целия процес на създаване на софтуерен продукт”, допълват от Hack Bulgaria.

В курса ще се пише много код (на Python), чрез който ще се илюстрират различните концепции. Github ще бъде основният инструмент за колаборация, като всеки проект ще има собствена Trello дъска (или друг инструмент по избор) за комуникация.

Крайната цел e всеки проект да стигне до фаза на завършеност, с документация, тестове, оправени бъгове и бъгове за оправяне. Курсът е безплатен, уточняват инициаторите на Програмиране 101.

Коментари по темата: „Хак България ще обучава безплатно по програмиране”

добавете коментар...

  1. sheldon

    za 2 godini moje da se dobie predstava kakvo to4no trqbva da pravish za 10 opit ..

  2. :)

    Де да можеше за 2 месеца да се стане програмист!?

Коментар