Калфин: България трябва да инвестира в бърз интернет

„Публично-частните партньорства са работещата формула в успешните страни”, заяви Ивайло Калфин

„Публично-частните партньорства са работещата формула в успешните страни”, заяви Ивайло Калфин по повод възможностите за наваксване на изоставането в интернет

България трябва да планира национални средства за развитието на бърз интернет. Не може да разчита само на европейските, тъй като те са крайно недостатъчни за изграждане и модернизиране на дигиталната инфраструктура, заяви Ивайло Калфин по време на уебинар на IDG.

Страната ни е има едно от най-ниските нива на проникване на широколентов достъп в ЕС. Възможно решение за наваксване на изоставането са публично-частните партньорства, където частни инвестиции се стимулират от държавата. „Това е работещата формула в успешните страни”, заяви българският евродепутат.

Едва 40 от 267-те български общини в момента са свързани с мрежата на държавната администрация. Цифровото разделение между градски и слабонаселени региони е значим проблем у нас, стана ясно на уебинара.

В същото време единственият проект за широколентов интернет с европейски средства възлиза на 20 млн. евро и е получил зелена светлина за реализация едва през миналия декември.

Калфин посочи, че в новия финансов инструмент за „Свързване на Европа” също има предвидени средства за бърз интернет и България би трябвало да се възползва от тях като представи конкурентни проекти.

Според него, инициативата за съдържанието на широколентовите услуги трябва да се остави на бизнеса. Участието на държавата би трябвало да се изразява в бързото възприемане на европейското законодателство, предвиждащо качване на цялата информация в интернет, което е прието преди година в ЕС, но все още не се прилага у нас.

„Когато цялата информация е налична, бизнесът ще е в състояние да създаде услугите, от които се нуждаят гражданите”, заяви Ивайло Калфин, който беше докладчик на Европейския парламент по приемането на директивата за достъпа до обществена информация.

Коментари по темата: „Калфин: България трябва да инвестира в бърз интернет”

добавете коментар...

  1. жОРО

    Крайно време е и в по-малките населени места да има качествен интернет !

Коментар