Службите следят хора през Wi-Fi на летищата

Нови разкрития на Едуард Сноудън показват как специалните служби следят хора. Досега бившият агент изнасяше данни за дейността на американските и британските служби, но този път във фокуса е канадска агенция.

Оказва се, че канадската служба за сигурност SCEC е събирала метаданни за всички пътници, които ползват безжични Wi-Fi мрежи по летищата, съобщи engadget.com. Едуард Сноудън разполага със събраните от агенцията данни за пътуващите в продължение на две седмици.

CSEC е могла да проследи придвижването на хора по летищата в Канада и САЩ, в случай, че те ползват Wi-Fi, твърди Сноудън. От агенцията обаче заявиха официално, че не са записали придвижването на нито един канадски или чужд гражданин.

В материалите на Едуард Сноудън се описва техническата възможност за проследяване, но доказателства, че канадските спецслужби са се занимавали с подобна дейност, липсват. Освен това в публикуваните разкрития липсват лични данни за проследявани хора.

Предполага се, че следенето през Wi-Fi на летищата е било по-скоро експеримент на канадските служби. Остава открит въпросът как данните са изтекли към Едуард Сноудън, който по това време е бил част от американските спецслужби.

Вероятно Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) е помагала на колегите си в разработката на системи за проследяване. Според законите на САЩ обаче, събирането на метаданни е законно, така че от страна на NSA в този случай няма нарушение.

Коментар