Seagate подготвя 6-терабайтов HDD

6-терабайтовият HDD ще бъде част от семейството устройства Constellation ES.3 Megalodon

6-терабайтовият HDD на Seagate ще попълни семейството устройства Constellation ES.3 Megalodon

Seagate подготвя за пазара твърд диск с капацитет  6 терабайта (TB). Устройството се очаква да излезе през второто тримесечие.

Новият 3,5-инчов HDD ще има 6 магнитни плочи с капацитет по 1 TB и скорост на въртене на шпиндела 7200 оборота в минута (rpm). Предполага се, че дискът ще се свързва към компютъра през интерфейс Serial ATA 3.0 или Serial Attached SCSI.

6-терабайтовият HDD ще бъде част от семейството устройства Constellation ES.3 Megalodon, съобщи techpowerup.com.

Засега няма информация каква HDD технология ще приложи Seagate. Вероятно производителят ще използа херметична камера, напълнена с хелий. Твърдите дискове от серията Constellation ES.3 Megalodon се използват основно за корпоративни приложения.

В момента 3,5-инчов HDD с капацитет 6 TB произвежда само HGST, подразделение на Western Digital. В своя Ultrastar He6 компанията използва именно херметична камера с хелий с цел да намали съпротивителните сили при развъртане на шпиндела и да увеличи броя на плочите.

Ultrastar He6 има осем плочи, всяка с капацитет 857 гигабайта (GB). Дискът се продава в онлайн магазините на цена от 800 долара и намира приложение в сървъри и сторидж системи.

Коментар