Сатя Надела е новият CEO на Microsoft

46-годишният Сатиа Надела застава начело на Microsoft с опит от клауд бизнеса на компанията (снимка: Microsoft)

Сатя Надела застава начело на Microsoft с опит от клауд бизнеса на компанията (снимка: Microsoft)

Приключи сагата с избора на главен изпълнителен директор на Microsoft. Сатя Надела, мениджър на клауд бизнеса на компанията, зае мястото на Стив Балмър, който подаде оставка преди няколко месеца.

Надела е едва третият CEO в близо 40-годишната история на Microsoft. Първият беше съоснователят на компанията Бил Гейтс, наследен през новия век от Стив Балмър.

Любопитна новина също така е, че Бил Гейтс, досегашен председател на борда на директорите, ще поеме ролята на технологичен съветник, т.е. ще участва активно в разработката на новите продукти на Microsoft, а председател става Джон Томпсън.

Сатя Надела е сравнително млад, на 46 години, родом от Индия, и застава начело на компанията с опит като ръководител на едно от най-динамичните нейни подразделения – „Cloud and Enterprise Group”, с приходи от $20,3 млрд. и печалба от $8,2 млрд. за последната година.

Не се оправдаха прогнозите на анализатори, че Microsoft може да избере за CEO външен кандидат. Спрягаха се имената на Алън Мълали (Ford), Ханс Вестберг (Ericsson) и дори Съндар Пичай, мениджър на Android и Chrome.

Очаква се Надела да ускори налагането на облачния модел „софтуер като услуга” (SaaS) от страна на Microsoft. Досега той свърши прекрасна работа в придвижването на компанията към облака, където услугага Azure вече конкурира Amazon Web Services (AWS).

Според някои анализатори, Надела може да продаде бизнесите с Xbox и Bing. Предизвикателство за него ще бъде как да напасне новата придобивка на Microsoft – телефонния бизнес на Nokia – с останалите подразделения.

Коментари по темата: „Сатя Надела е новият CEO на Microsoft”

добавете коментар...

  1. Saevar

    Индиа- население 1.2 милиарда, с достъп до интернет- 137 милиона или по малко от 10% грубо казано, и излиза че сичкуту сиганин де що има компютър се набутало в Майкрософт понеже не е само този Сатя Надела ли е Всяка Неделя ли е, а е пълно с индийци, добре че почти няма индийски разработчици на Линукс ….. 🙂 но пък този може и да оправи нещата знам ли …. 🙂

  2. :o)

    Нелсън Мандела дойде 🙂

  3. w

    тия хептен станаха Индийска компания, жалко кораба потъна 🙁

  4. ок

    Malko mqza na Ivan Kostov.

Коментар