ИТ гигантите се оказват най-зелени

Intel консумира повече от 3,1 милиарда киловат-часа зелена енергия годишно (снимка: Intel)

Intel консумира повече от 3,1 милиарда киловат-часа зелена енергия годишно (снимка: Intel)

Най-големите компании в ИТ индустрията са и сред най-големи потребители на зелена енергия, по данни на американската Агенция за околната среда.

Какво общо имат технологичните гиганти Apple, Google, Intel и Microsoft с търговци като Kohl, Whole Foods и Wal-Mart и градовете Хюстън и Вашингтон? Според проучване на Агенцията за околната среда, това са най-сериозните потребители на зелена енергия в САЩ.

Технологичните компании категорично са се наместили в челните редици на новата класация, заемайки водещите две места и общо 5 от топ-15, пише GreenTech.bg.

Intel остава стабилно на първа позиция, консумирайки повече от 3,1 милиарда киловат-часа зелена енергия годишно. Чрез покриване на 100% от общото потребление на електроенергия с използване на възобновяеми енергийни източници, Intel остава начело на „Клуб 100%”.

Производителят на чипове в момента използва около един милиард киловатчаса повече зелена енергия годишно от следващия си най-близък конкурент по ВЕИ потребление – Microsoft. Но разликата намалява.

През изминалата година Microsoft се нареди на втора позиция в класацията, прескачайки веригата универсални магазини Kohl. Компанията използва 1,9 милиарда киловатчаса годишно, което покрива 80 на сто от общото потребление на електроенергия във фирмата. Година по-рано ВЕИ покриваха само 46% от енергийните нужди на софтуерния гигант.

Това, разбира се, не е тежък удар за Kohl, защото веригата остава номер едно сред търговците, с доста преднина пред Whole Foods Market и Wal-Mart. Kohl покрива 105% от енергийните си нужди чрез ВЕИ.

Google, която наскоро се включи в програмата за измерване на потреблението на зелена енергия,  дебютира в Топ-100 на шеста позиция, покривайки 32 процента от своята консумация с ВЕИ енергия и консумирайки 737 милиона киловатчаса.

Apple, която също се присъедини наскоро, е на 11 място, консумирайки 537,5 млн. киловатчаса възобновяема енергия, с която покрива 85% от енергийните си потребности. Apple е и третият по големина потребител на „енергия на място” в програмата, като 100 млн. киловатчаса са генерирани „на място” в центровете на фирмата – от соларни панели и съоръжения на биогаз.

Програмата за измерване на потреблението на зелена енергия в САЩ е доброволна и е отворена за всички организации, с изключение на комуналните дружества и доставчиците на енергия. Въз основа на редица екологични критерии – включително сертификати за възобновяема енергия, покупки на зелени мощности и автономна генерация – програмата редовно се актуализира, обхващайки публичния и частния сектор.

Целта на програмата е да стимулира консумацията на екологична енергия в опит да противодейства или дори да намалява отрицателните странични ефекти, свързани с конвенционалните източници на електричество. Над 1 400 организации участват в програмата.

Интересното е, че град Хюстън – смятан от мнозина за „петролната столица на света” – е всъщност най-зеленият град в програмата за еко-електричество и е на девето място в общото класиране. През изминалата година Хюстън увеличи годишното си потребление на възобновяема енергия до близо 623 милиона киловатчаса, покривайки 50 на сто от потреблението на енергия – в сравнение с 438 млн. преди година.

Така Хюстън задмина Вашингтон, втората най-голяма организация-потребител на еко-енергия сред общините. Въпреки това Вашингтон покрива 100 на сто от годишното си потребление с ВЕИ.

Коментар