25 милиона безплатни песни пускат в интернет

Мрежата за файлов обмен QTrax ще предостави безплатно за сваляне през интернет 25 милиона песни от водещите звукозаписни лейбъли, съобщава Таймс.
Потребителите ще свалят колкото искат музикални парчета, които ще бъдат със защита от копиране. Песните ще могат да се прослушват на MP3 плеъри и да се съхраняват неограничено дълго време на компютъра, но не и да се презаписват, според Асошиейтед Прес.
Бизнес моделът на QTrax се базира на приходи от реклама, чрез които мрежата ще се разплаща с лейбълите. Реклама на страниците на услугата ще поместят гиганти като Microsoft, Ford и McDonald’s.
OTrax е инвестирала 30 милиона долара в създаването на новата услуга. Самата мрежа стартира през 2002 година, но само след няколко месеца е закрита, заради опасност от съдебни спорове.
Популярната уеб услуга Last.fm също лансира подобно предложение за потребителите, на базата на договори с лейбълите. Услугата позволява безплатно прослушване до три пъти на произволна песен от многомилионната база, като се предвижда и неограничен брой прослушвания.

Коментар