Безплатен аутернет може да замени интернет

Планът предвижда пускане на стотици миниатюрни спътници на ниска околоземна орбита

Проектът за аутернет предвижда пускане на стотици миниатюрни спътници на ниска околоземна орбита

Предстои реализация на мащабен проект, наречен аутернет, който може да измести интернет при достъпа до уеб страници, съобщи сензационно фондът MDIF.

Аутернет (outernet) ще се използва за същите цели както интернет, но за разлика от сега действащата глобална мрежа, ще бъде напълно безплатен. Достъпът се базира на безжичната технология Wi-Fi и ще обхване целия свят.

Източникът на сигнала ще бъде разположен не на земята, а в космоса. По същество, аутернет се явява съвкупност от източници на сигнали – нещо като гигантски Wi-Fi рутер, който покрива цялата планета и не изисква парола за достъп.

С реализацията на проекта се занимава фондът Media Development Investment Fund (MDIF). Решението предполага предаване на данни чрез широки радиовълни, благодарение на което може да се осигури свободен за ползване Wi-Fi сигнал по целия свят.

MDIF се надява да привлече дарения в размер на няколкостотин милиона долара, за да финализира амбициозния проект за безплатен аутернет. Планът предвижда пускане на стотици миниатюрни спътници на ниска околоземна орбита през юни 2015 г.

Всеки от спътниците ще получава сигнал от наземни станции, разположени във всички части на света. Аутернет ще използва протокол UDP (User Datagram Protocol).

Твърди се, че спътниците ще обезпечават достъп до мрежата на компютри, мобилни устройства и дружи джаджи за огромен брой потребители по света напълно безплатно, вкл. и за хората в държави като Северна Корея, където се налага жестока цензура.

Коментари по темата: „Безплатен аутернет може да замени интернет”

добавете коментар...

  1. MI2

    Всъщност “широките” вълни са по-дълги вълни от стандартните 2.4ГХц, което ще означава по-ниска скорост на предаване на данните, което ще е трудно да се приеме като алтернатива на сегашния интернет. Хората искат по-голяма скорост – да си свалят филм, да гледат едновременно няколко видеокамери отдалеч, да провеждат видеоразговори… Колкото и ниска да е орбитата на сателитите, разстоянието, което сигналът ще изминава, докато стигне дестинацията си, ще е чувствително по-голямо, отколкото по оптичните мрежи, съответно времезакъснението между комуникиращите устройства ще е по-голямо, значи, сбогом, качествен разговор. Ако пък предават до най-близката наземна станция, които ще са като клетъчната мрежа, дори да минават над Северна Корея, пак няма да има аутърнет, щото няма да има базови станции в народнодемократичната република. Колкото до загиващия бизнес – и аудио и видеокасети вече никой не търси, както и грамофони, но производителите се пренасочиха. Да сте чули да са фалирали Панасоник или Максел? Ще се пренасочат и провайдърите.

  2. Anonymous

    Опитът показва, че ако някой има “право” да печата парите и има интерес повечето хора да могат да бъдат следени и контролирани, той би “финансирал” какво ли не – “безплатни” космо-wifi-нет, rfid чип-нет, google в мозъка-нет, вода-нет, въздух-нет, …

  3. thedodo

    ако ми обясните и значението на превода “широки радиовълни”, цена няма да имате…

  4. Ket

    Примамливо звучи, само не виждам как ще получат право да ползват съответните честоти, които са предмет на много строго разпределение

  5. :o)

    Незнам дали някой си мисли че това може да стане реалност 🙂
    Кой ще е човекът инвестирал безплатно милиарди в техника и поддръжката й за благото на хората? 🙂 Това просто е една хубава идея.
    Определено ще мине много време преди традиционните интернет доставчици да станат ненужни 🙂

  6. sddasdcasdfe

    Светът все още не е готов за масово достъпен интернет безплатно не стига че всеки ще си вземе един wi-fi приемник за домашния компютър другото което е всички мобилни оператори по цял свят ще са вече ненужни също и интернет доставчиците умират също и нещо което ме притеснява всички като получават достъп от едно място хакването на определено устройство става много по-лесно от обичайното. Не мога да си представя интернет натоварването на тези сателити ще е невъобразимо нищо чудно, ако стане реален този проект скоростта на интернета да е изключително бавна поне в първото десетилетие, ако някой не им свали сателитите до тогава 😀

  7. ( :

    …ще го разстрелят….

  8. Tutmos

    Хехе, това ако стане, телефонията ще умре заради разговорите през инет или аутнет. Аз предвиждам че този проект ще го сритат…

Коментар