Вирус атакува смартфони на Nokia

Нов мобилен вирус, наречен Beselo, накара няколко фирми за сигурност да изразят опасения за възможно заразяване на смартфоните на Nokia. Една от тях, SMobile Systems, дори пусна инструмент за дезинфектиране от вируса.
Първа компанията F-Secure предупреди за Beselo в своя блог през миналата седмица. Червеят инфектира смартфоните с операционна система Symbian S60 Second Edition.
Beselo се дегизира като обикновено разширение на медия файлове и подвежда потребителите да си мислят, че получават снимков или звуков файл вместо приложение Symbian, показват данните на F-Secure. Файловете, изпращани от вируса, носят имената beauty.jpg, sex.mp3 и love.rm.
От антивирусната компания съветват потребителите, които получат файл с някое от тези имена, да отговорят с “не” на всяка молба за инсталация, изискваща отваряне на файла. Снимковите файлове не би трябвало да задават въпроси за инсталиране на платформата Symbian, казват от F-Secure в своя блог. Компанията също така препоръча сваляне и инсталиране на нейната антивирусна програма за смартфони S60.
SМobile предупреди за същия вирус в понеделник и предложи свое собствено обновление и инструмент за дезинфектиране, като част от платформата Security Shield за смартфони S60.
В момента червеят Beselo атакува моделите Nokia 6630, 7610, 6680 и N70, добавят от компанията за сигурност. Когато вирусът бъде инсталиран на телефона на потребителите, той събира всички телефонни номера от указателя и ги превръща в цели за нападение със заразено мултимедийно съобщение, носещо вирусна версия на Symbian Installation Source. Освен това, червеят изпраща и себе си към тези номера.

Коментар