Прогнозират победа на Blu-ray над HD DVD до края на годината

Намаленията на цените на HD DVD плеърите в САЩ, обявени по-рано този месец от Toshiba, могат да се окажат безполезни в битката с конкурента Blu-ray. Анализаторите от Gartner очакват до края на тази година Blu-ray, поддържан от Sony, да победи във войната на форматите за видео с висока резолюция и да се утвърди като наследник на DVD-тата.
Toshiba прибягна до снижение на цените, след като холивудското студио Warner Bros съобщи, че ще спре да пуска филми и в двата формата и ще се насочи само към Blu-ray, увеличавайки по този начин предимството в брой филми и друго съдържание, което има “синият” диск. Вече пет от седемте големи студия в Холивуд подкрепят само Blu-ray, докато HD DVD има поддръжници в лицето на Paramount и Universal, припомня news.yahoo.com.
Ходът на Toshiba може да удължи малко живота на HD DVD, но ограниченият брой филмови заглавия ще се окаже фатален за формата, смята  Gartner. Анализаторите  очакват до края на 2008 година Blu-ray да излезе окончателен победител на потребителския пазар, слагайки край на войната на форматите с висока резолюция.
Toshiba обяви намаленията в цените на своите плеъри в САЩ на 15 януари, само седмица, след като загуби подкрепата на Warner Bros. Плеърът HD-A3 поевтинява двойно до $149.99, докато моделите от висок клас, HD-A30 и HD-A35, в момента се продават съответно за $199.99 и $299.99.
На изложението за потребителска електроника в Лас Вегас Toshiba обеща, че ще продължи битката на форматите с Blu-ray, въпреки всички медийни доклади и анализи, показващи данни за очевидна победа на “синия” диск в тази война. Все още японската компания има силни съюзници, подкрепящи HD DVD, включително и софтуерният гигант Microsoft, който продава HD DVD плеър към своята игрална конзола Xbox 360.
Ако Toshiba загуби войната на форматите, на Microsoft ще се наложи да започне да използва Blu-ray дискове в своите конзоли, за да осигури на потребителите възможност да пускат видео игри с висока резолюция. Това не е сценарий, на който софтуерният гигант би се зарадвал, тъй като Blu-ray е разработен от Sony и е съществена част от конкурентната конзола PlayStation 3.
Добавката на дискове с висока резолюция към двете геймърски конзоли предостави нов начин на производителите на игри да добавят съдържание към своите продукти, тъй като и двата HD формата имат много по-голям капацитет за съхранение на данни, отколкото обикновените DVD-та. Досега са пуснати над 100 заглавия на игри в Blu-ray формат, съобщи Sony. Налични са съответно и игри за Xbox 360 в HD DVD формат, но от Microsoft не разкриват колко игри вече са публикувани в подкрепяния от компанията формат.

Коментар