Android е по-доходна за Microsoft от Windows Phone

Всяка продажба на Android устройство добавя 5 долара в касичката на Microsoft

Всяка продажба на Android устройство добавя 5 долара в касичката на Microsoft

Microsoft участва активно на мобилния пазар с платформата Windows Phone. Скоро компанията ще пусне и собствени смартфони, в резултат на поглъщането на телефонния бизнес на Nokia. Но големите мобилни приходи за Редмънт идват не от собствения продукт, а от тези на конкурентите.

Най-популярната мобилна платформа, Android, използва патентовани от Microsoft технологии. Ето защо, производителите на Android устройства са принудени да плащат на софтуерния гигант процент от всяка продажба на смартфон или таблет.

Размерът на отчисленията от производителите на Android към Редмънт никога не е обявяван публично. Но анализаторът Рик Шерлунд от Nomura Securities твърди пред ZDNet, че знае колко са приходите от лицензни такси на Microsoft.

Според него, през последната финансова година, приключила през юни 2013, Microsoft е получила лицензни такси в размер на 1,6 млрд. долара. Този приход е в полза на подразделението „Entertainment and Device Division”, което отговаря за Xbox, Windows Phone и лицензираните технологии. Геймърските конзоли обаче причиняват на Microsoft годишни загуби от 2 млрд. долара.

Твърди се, че през текущата финасова година Microsoft ще получи около $1,73 млрд. от Android доставчиците и едва $347 млн. от собствената си платформа Windows Phone, т.е. пет пъти по-малко. На практика, конкурентната Android платформа осигурява около 70% от приходите от лицензирани технологии на Microsoft.

По думите на Шърлунд, от всяко продадено Android устройство Microsoft взима 5 долара. През второто финансово тримесечие, приключило в края на декември, приходите на Microsoft достигнаха рекордните $24,5 млрд., или с 14% повече на годишна база, а чистата печалба на компанията нарасна с 2,8% до $6,56 млрд. Приходите от продажба на лицензи за софтуер обаче намаляха с 5,6% до $5,38 млрд.

Коментар