Ирландия ще плати 3,3 млн. евро за XP поддръжка

Поддръжката на Windows XP след 8 април ще струва скъпо на Ирландия

Поддръжката на Windows XP след 8 април ще струва скъпо на Ирландия

Ирландското правителство няма достатъчно време да мигрира информационните си системи към по-нова версия на Windows и ще плати на Microsoft солидна сума за разширена поддръжка на XP.

Както е известно, на 8 април Microsoft ще прекрати поддръжката на 12-годишната операционна система, т.е. няма да пуска повече кръпки за откритите уязвимости.

Компанията всячески се опитва да накара потребителите на Windows XP да обновят системите си, но това не й се отдава лесно.

Сред закъснелите с прехода към по-нова ОС е ирландската държавна администрация. За да си гарантира сигурност, правителството на страната подписа меморандум за разбирателство с Microsoft, по силата на който софтуерната компания се ангажира да затваря уязвимости в ирландските компютри в продължение на още една година, считано от април, съобщи siliconrepublic.com.

Договорът за разширена поддръжка на Windows XP е на стойност 3,3 милиона евро и касае сигурността на основни правителствени администрации, вкл. здравеопазване, правосъдие, околна среда, образование и др. Някои министерства вече са преминали към по-съвременна операционна система.

Първоначално Microsoft е поискала от ирландското правителство 14,2 млн. евро за 12-месечна разширена поддръжка на Windows XP, но в процеса на преговорите значително е намалила финансовите си претенции.

Коментар