Apple ще захранва завод само от ВЕИ

Apple иска новият й завод за сапфирено стъкло в Аризона да използва 100% възобновяема енергия

Apple иска новият й завод за сапфирено стъкло в Аризона да използва 100% възобновяема енергия

Apple изгражда нов завод в Аризона в партньорство с компанията GT Advanced и възнамерява да го захранва изцяло от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Предприятието ще произвежда стъкло от изкуствен сапфир за милиони, ако не и стотици милиони i-устройства. Не е ясно дали всичкото сапфирено стъкло ще се използва за iWatch, за следващия iPhone или за iPad.

Сапфирът е вторият най-твърд минерал след диаманта и стъклото от него ще бъде изключително издръжливо и устойчиво на надраскване, пише GreenTech.bg. Но направата на изкуствения сапфир и нарязването му на пастини изисква много енергия (заводът ще използва дори ускорители на частици!).

Добрата новина е, че Apple иска заводът да използва 100% възобновяема енергия. При това – още от първия ден. ИТ гигантът се е договорил с щатската управа и с местната енергийна компания Salt River Project (SRP) за реализиране на плана, като за целта са въведени в действие нови соларни и геотермални проекти.

SRP съобщи, че е подписала няколко нови споразумения за закупуване на до 75 мегавата енергия от възобновяеми източници през последните месеци. Засега дружеството не посочва колко точно енергия е свързана със сделката с Apple. Предприятието е добавило нови мощности чрез 25-мегаватова геотермална инсталация в Бийвър Каунти, Юта, както и геотермална централа с капацитет 50 мегавата в Империал Вали, Южна Калифорния.

Трябва да се има предвид, че тези споразумения са допълнение към всичките 700 мегавата зелена енергия, за която SRP вече има договори за покупка. От компанията посочват, че очакват сделката с Apple да „добави значителен електрически товар”.

Коментар