Съдът на ЕС: линковете към статии не са нарушение

Споделянето на връзки не нарушава законите за авторското право, реши Съдът на ЕС

Споделянето на връзки не нарушава законите за авторското право, реши Съдът на ЕС

Съдът на Европейския съюз постанови, че публикуването на хипервръзка към съдържание, достъпно онлайн, не може да се счита за нарушение на законите за авторското право.

В частност, съдът на ЕС се произнесе по казус, повдигнат от страна на шведския апелативен съд. Понякога, локални случаи е по-добре да бъдат тълкувани въз основа на европейските закони, тъй като могат да повлияят на решенията, взети в други страни-членки.

В конкретния случай компания, която индексира линкове към онлайн статии, публикува връзки към статии, написани от шведски журналисти. Компанията не счита, че дължи нещо на журналистите за това, че е поставила връзки към техни статии, нито пък, че вграждането на техните статии е нарушение на авторските права. Като се има предвид, че всеки с интернет връзка може да достигне тези статии, то споделянето на връзки не нарушава законите за авторското право.

Въпреки, че това може да звучи валидно за всички подобни случаи, има едно „но” в тази история. Съдът посочва, че са възможни изключения от правилото.

Така например, когато съдържанието на даден сайт е ограничено само до абонати, тогава връзката към неговото защитено съдържание от друг сайт се явява заобикаляне на това ограничение и посетителите всъщност се тълкуват като нова аудитория, различна от тази на абонатите, уточнява съдът.

По принцип, ако достъпът до сайта е ограничен по някакъв начин, например чрез абонамент, връзката към или вграждането на защитеното съдържание в друг сайт се счита за нарушение на законодателството на ЕС .

Коментар