Учител става регулирана професия

Включването на професията учител в списъка на регулираните професии ще улесни мобилността на българските учители в ЕС

Включването на професията учител в списъка на регулираните професии ще улесни мобилността на българските учители в ЕС, съобщи МОН

Професията „учител” да стане държавно регулирана, предложи Министерството на образованието и науката в проект за Национална стратегия за развитие на педагогическите кадри 2014-2020 година.

До 9 март 2014 година всички заинтересовани страни могат да изразят становища, препоръки и бележки по проекта, които ще бъдат взети под внимание преди проектът да бъде внесен за разглеждане в Министерския съвет.

Проектът на стратегия предвижда създаване на единна нормативна уредба за държавно регулиране на първоначалната подготовка, продължаващата квалификация и професионалното развитие на педагозите.

Включването на професията на учителя в Списъка на регулираните професии ще улесни мобилността на българските учители в ЕС. Регулирането на професията ще гарантира качеството на учителските компетенции на кандидатстващите да работят като учители в България чужди граждани, а българските учители ще бъдат защитени в условията на динамичния трудов пазар, съобщи МОН.

Предвидените в Проекта мерки включват: актуализиране на учебни планове и програми на висшите училища, по които се обучават студенти за придобиване на професионална квалификация „учител”; съгласуване на продължаващата квалификация на педагогическите кадри по професионална подготовка с изискванията на бизнеса; разработване на система на модулен принцип за дистанционно обучение на педагогическите кадри.

Стратегията (PDF) въвежда единна система за контрол при подготовката, продължаващата квалификация на педагогическите кадри, както и система за контрол на качеството на труда, професионалното и кариерното развитие. Това ще доведе до диференцирано заплащане на педагогическите кадри и до включване на учителската професия в списъка на регулираните професии в България.

Проектът на стратегия подготвя механизъм за ангажиране на институциите, на бизнеса и на неправителствения сектор за осигуряване на допълнително финансиране и ресурсно обезпечаване на мерките за привличане и задържане на педагогически кадри на възраст до 35 години в образователната система.

Предвижда се също разработване на социални пакети за учители на възраст до 35 години и на ефективна система за контрол на изразходваните средства за квалификация на педагогическите кадри, уточни МОН.

Коментар